Когато сърцето ти е пълно с благодарност, всяка врата, която изглежда затворена, може да те отведе до невероятни открития.

Много малко жени са усвоили основите на Дзен. Регентсу била една от тях. Тя искала да направи поклонение и пристигнала в селото по залез слънце. Регентсу потърсила подслон за през нощта. Но селяните затръшвали вратите си пред нея. Те били ортодоксални будисти и не можели да приемат жена Дзен. Изгонили я от селото.

Нощта била студена, а жената останала гладна и без подслон. Вишните в полето я приютили. През нощта наистина било много студено, а тя не можела да заспи. Било опасно, защото имало диви животни...

В полунощ се събудила, треперейки от студ, погледнала към нощното пролетно небе и видяла цъфтящите вишни да се усмихват в мъгливата лунна нощ. Победена от преливащата красота, тя се изправила и направила реверанс към селото: "Благодарение на вас, аз останах без подслон, но се оказах през нощта под прекрасните цъфнали вишни!".

С огромна искреност тя благодарила на тези хора, които отказали да я приютят, защото в противен случай щяла да спи под нормален покрив и би пропуснала тази феерия от черешов цвят, лунния шепот, както и нощната тишина. Тя не била ядосана, не само приела всичко това, но го и приветствала. Чувствала се благодарна.

Животът е прекрасен и във всеки момент той ни предлага хиляда и един подаръка. За жалост, ние сме толкова заети, толкова погълнати от мислите си, че отхвърляме всички тези подаръци. Те са постоянно край нас, а ние продължаваме да ги отказваме. Човек се превръща в Буда в момента, в който се научи да приема с благодарност всичко, което му поднася животът.

                                                                                                    Автор: Ошо