X

Притча за чувствата, които си играели на криеница

от в 14:50 на 05.07.2016 в Всичко за теб | Любов


Притча за чувствата, които си играели на криеница

Притча за чувствата, които си играели на криеница

Разказват, че веднъж в едно ъгълче на земята се събрали заедно всички човешки чувства и качества. Когато Скуката се прозяла за трети път, Лудостта предложила:

- Хайде да играем на криеница, а!?

Интригата повдигнала вежди:

— Криеница? Що за игра е това?

Тогава Лудостта обяснила, че един от тях, например тя, започва - затваря си очите и брои до милион, а в същото време всички останали се крият. Последният, когото открият, започва да брои следващата игра и така нататък.
Ентусиазмът затанцувал с Еуфорията, Радостта заподскачала така, че успяла да убеди Съмнението, а само Апатията, която никога от нищо не се интересувала, отказала да участва в играта. Истината предпочела да не се крие, защото в края на краищата, винаги я откриват, Гордостта казала, че това е абсолютно глупава игра (нищо друго не я вълнувало освен нея самата), Страха не искал да рискува много много.

- Едно, две, три... - започнала да брои Лудостта.

Пръв се скрил Мързелът. Скрил се той зад най-близкия камък край пътя, Вярата се издигнала в небесата, а Завистта се скрила в сянката на Триумфа, който със собствени сили се изхитрил да се изкатери до върха на най-високото дърво. Благородството много дълго не можело да се скрие, тъй като всяко място, което то си намирало, се оказвало идеално за неговите приятели: Кристално чистото езеро - за Красотата, хралупата в едно дърво - за Страха, крилото на пеперудата - за Сладострастието, полъхът на вятъра - за Свободата! И така, то се замаскирало в слънчевия лъч.

Егоизмът, напротив, намерил си едно топло и уютно местенце само за себе си. Лъжата се скрила дълбоко в океана (а в действителност тя се скрила в дъгата), а Страстта и Желанието се спотаили в гърлото на вулкана. Забравата, дори не помня къде се скрила, но това не е важно.

Когато Лудостта преброила до 999999, Любовта все още търсела къде да се скрие, но вече всичко било заето. И изведнъж видяла прекрасен розов храст и решила да се скрие между цветовете му.

- Един милион - изброила Лудоста и се заела с търсенето.

Разбира се, най-напред намерила Мързела. После чула как Вярата спори с Бога, а за Сстрастта и Желанието се сетила по това как трепери вулканът, след това Лудостта видяла Завистта и се досетила къде се крие Триумфът. Нямало нужда да търси Егоизма, защото мястото, където той се бил скрил, се оказало пчелен кошер, а пчелите решили да изгонят неканения гост. Търсейки, Лудостта се приближила до ручея и видяла Красотата. Съмнението седяло до оградата, чудейки се от коя страна да се скрие.

И ето че всички били намерени: Таланта - в дъхавата и сочна трева, Тъгата - в тъмната пещера, Лъжата - в дъгата (за да сме честни, тя се криела на дъното на океана).

Не могли да намерят само Любовта.

Лудостта поглеждала зад всяко дърво, във всяко поточе, на върха на всяка планина и най-накрая решила да погледне в розовите храсти, започнала да разтваря клоните и чула вик. Острите шипове на розата наранили очите на Любовта. Лудостта не знаела какво да прави, започнала да се извинява, плакала, молила за прошка и за да изкупи вината си, обещала на Любовта да стане неин водач.

И ето така, от онова време, когато за първи път на земята играли на криеница, Любовта е сляпа и Лудостта я води за ръка...

 Теми   любов | притча

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.