Точно преди 90 дни беше денят, в който подадох молбата си за напускане на предишната си работа. През тези три месеца се притеснявах много. Реших да преследвам мечтата си да стана писател на пълно работно време и тогава нещата станаха плашещи.

Въпроси като „Ами ако не мога да си платя сметките?” и „Ами ако не ми провърви?" ме тормозеха постоянно. Откачих, но както се оказа, решението към моите притеснения беше по-лесно от очакваното.

Много от нас се тревожат за всякакви неща: работа, връзки, пари, здраве. Някои тревоги са сериозни, но други са просто безсмислени и ненужни...
Без значение от какво естество са притесненията ви, ответната реакция в тялото ви е винаги еднаква: повишава се нивото на кортизола.
А повишеното ниво на кортизол е със сигурност нещо, което не искате. Кортизолът атакува имунната ви система. И в резултат ставате по-чувствителни към болести.

Учените също така са открили връзка между кортизола и диабета, остеопорозата и сърдечните болести. В допълнение стресът и страхът могат да причинят депресия, биполарни разстройства, панически атаки и др.
Или откровено казано: ако не спрете да се притеснявате, ще умрете. Това не го казвам аз. Това е вашето тяло, което ви подава знаци. 

В последната година и половина изследвах притеснението, стреса и страха почти всеки ден. Даже написах книга за това как да живееш живот без стрес. А какви са моите открития ли? Не се опитвайте да разпуснете стреса и притесненията, а ги посрещнете.

Разпускането и разсейването не работят

Ето това правят повечето хора, когато са под стрес или се притесняват:

  • Изкарват си го на близките и семейството
  • Пият алкохол, взимат наркотици или и двете
  • Гледат непрекъснато филми
  • Играят видео игри
  • Отиват на ваканция
  • Купонясват цяла нощ
  • Правят секс

Но бъдете искрени, колко време тези неща ще ви карат да забравите за притесненията си? 10 минути, половин час, ден? Не продължава много. В момента, в който се върнете към реалността на живота ви- притесненията и стресът ще ви връхлетят с всичка сила.

Разсейването не работи и все пак, много от нас го правят. Чел съм много книги и научни трудове за това поведение. Някои казват, че това е така, защото имаме много свободно време, други твърдят, че е заради културата и как сме обвързани с нея.

Но честно казано не е важно да разберем защо, а просто трябва да разгледаме фактите: Хората се тревожат прекалено много и тези притеснения могат да разрушат живота. По-важно е проблемите да бъдат адресирани.

Превърнете притесненията в градивен процес

Притесненията са често свързани с бъдещето. Въпросите, които са в главата ви започват ето така: Ами ако...

“... тя не ме харесва повече?”
“... загубя работата си?”
“... не мога да плащам сметките си?”
“... не взема изпита?”
“... не получа повишение?”
“... не ми потръгне бизнеса?”

И последиците от тези въпроси ще изглеждат по подобен начин:

Ще...

“... бъда сам.”
“... си намеря нова работа.”
“... взема пари назаем от родителите си.”
“... напусна училище, защото се провалих.”
“... остана на тази работа още една година.”
“... се срамувам, защото всички ще ме мислят за неудачник.”

В резултат, на което си мислим, че не можем повече и стигаме до извода, че светът ще свърши. Ако мисловният ви процес е подобен на гореописаният, то това означава, че притесненията ви контролират.

Хубавото е, че има едно просто решение, а именно наблюдение, което превръща тревогите в градивен процес. През 2002 година е направено проучване от Szabo & Lovibond, където ученици са записвали своите притеснения. Резултатите от проучването показват, че тревогите могат да бъдат превърнати в конструктивен процес, когато се фокусираме върху намиране на решение на проблема.

Как започнах да се наблюдавам

Аз съм прагматичен човек. Силно съм убеден, че неща като медитация и съзнателно мислене помагат с притесненията, но не и на мен. Тези неща са неосезаеми. Затова предприех по-практичен подход, като този да наблюдавам себе си и ето как го направих.

1. Използвайте апликация, с която да можете да си водите бележки.

Наименувайте бележките си “Неща, за които се тревожа.”

2. Избройте всичко, за което се притеснявате и продължавайте да допълвате списъка

Всичко, за което се притеснявате трябва да влезе в този лист, без значение колко незначителна смятате, че е тревогата. 

3. Помислете за решение на всички изброени проблеми.

Например, ако финансовото ви положение ви кара да се чувствате несигурни, направете си план как да печелите повече или да харчите по-малко.

4. И започнете да изпълнявате плана си.

Правете всеки ден по едно малко нещо, което ще ви доближава до решението на проблема.

5. И не на последно място, не се тревожете за неща, върху които нямате никакъв контрол - тези неща просто трябва да се научите да приемате.

Този процес се фокусира върху действията. Принуждава ви да придобиете знания, с които да разрешите проблемите си. Може да не ви помогне, а може и да ви помогне. Но едно нещо е сигурно: проблемите не изчезват от само себе си.

В днешно време не се притеснявам повече, тъй като се доверявам напълно на способностите си да се справям с трудностите в живота. Защото знанието, уменията и характера са единствените неща, които никой не може да ти ги отнеме - всяка минута, която отделяте в научване на нещо ново, е добре прекарана. Без значение какво се случва, повярвайте в способностите си да адресирате проблема. Започнете сега.

Историята е публикувана в оригинал на сайта DariusForoux.com от самия Darius Foroux, автор на книгата Massive Life Success и създател на коучинг платформата Procrastinate Zero.