София е едно малко прекрасно момиченце, но понякога хората не се вглеждат в нея заради слънчевата усмивка, а защото е родена със Синдром на Даун. Хората около нея често са нетактични и тя е обект на втренчени погледи и шушукане. Нейните родители са се уморили от всичко това, докато един ден не се случва това...

Докато София била с баща си в едно заведение, се случва нещо неочаквано и мило. Историята на баща ѝ е споделена и харесана десетки хиляди пъти и си заслужава да бъде прочетена. Ето какво разказва нейния баща във Фейсбук:

„Седях в едно кафене заедно с дъщеря ми. Нещо, което правя често. Две дами седяха близо до нас и започнаха да ни зяпат и да си шушукат. Това често ни си случва, защото дъщеря ми е родена със Синдром на Даун. Седях там и наблюдавах двете жени, които дори извиваха вратове, за да я видят по-добре, не осъзнавайки, че аз също ги наблюдавам. Днес това ми пречеше. Наистина ми пречеше.

Тогава една двойка се приближи до мен и си помислих: „О, супер! Още хора, които искат да я видят отблизо!”

Мъжът поздрави София с „Дай пет!” и здрависване, а София му се усмихна в отговор. Тогава той ме погледна със сълзи на очи и каза „Бих искал да споделя една история с теб. Но не съм сигурен, че мога да я завърша, без да се разплача.” Насърчих го да продължи, защото бях станал любопитен. Въобще не бях очаквал такъв развой. Той ми разказа, че вчера гледал новините. Имало интервю с жена, която наскоро родила дете с инвалидност. Тя се изправила в ефир, за да защити решението си да запази детето си. Защитавала избора си да НЕ направи аборт, въпреки че лекарите я съветвали да го направи. Той ми каза: „Цялата работа е, че никога не знаеш какъв отпечатък върху света ще остави всеки един от нас. Никога няма да узнаеш на какво е способен един човек, освен ако не му дадеш шанс.” Точно преди да се обърне и да си тръгне ми каза: „Ти си прекрасен човек. Дъщеря ти е прекрасна. Поздравления!” Веднага се разплаках. Седях по средата на кафенето и плачех в салфетката си. Този човек беше първият непознат, който някога ме е поздравявал заради раждането на дъщеря ми София. Беше първият непознат, който оцени нейната значимост. Нейната стойност. Нейната красота.”