Според данни на Световната здравна организация 350 милиона души по света страдат от депресия. За съжаление, цифрата вероятно е дори още по-голяма, защото много от хората с депресия не го осъзнават. Единственото, което осъзнават, е, че се чувстват сами, неразбрани, безпомощни, уморени... Ако подобни усещания са ти познати, прочети този текст. Ще ти помогне.

Депресията е страшна – страшна като тъмна пропаст, като буря, която никога не спира, като затворническа килия в ума ти. За съжаление хората, които не са били в това състояние, често не могат да разберат през какво минаваш. Всеки ден. Сам. За много от тези хора депресията е просто лошо настроение, слабост на характера, нежелание за промяна. А всъщност именно зад затворените стени на душата ти се ражда болката – огромна, разяждаща, унищожаваща.

Когато страдаш от депресия, дните ти изглеждат безкрайни. А нощите – още по-безкрайни. Искаш да избягаш от мислите си, но не знаеш как. Искаш да споделиш с някого, някой, който ще те разбере, някой, който ще ти помогне. Искаш да се скриеш някъде, но не знаеш къде. Искаш много много неща, но най-вече искаш да изчезне това усещане за тежест и болка в гърдите.

Моля те, не се предавай! Потърси помощ. Протегни ръка към приятел. Много хора не те разбират, но знаеш, в сърцето си знаеш, че има към кого да се обърнеш. Има с кого да споделиш.

Стига първо да признаеш пред себе си, че имаш нужда да го направиш.

Можеш да започнеш да се чувстваш по-добре. Нужни са само време и решимост. Решимост да си върнеш живота. Заслужаваш нещо повече от това да минаваш през дните и нощите си като сомнамбул. Заслужаваш да живееш истински. Заслужаваш да си щастлив.

Знам, че понякога нямаш сили да станеш от леглото. Знам, че понякога нямаш сили за нищо. И аз ще ти кажа: давай си почивка. Не се насилвай. Когато ти се плаче, поплачи си. Когато ти се лежи цял ден в леглото, полежи си.

Излей емоциите си. Излез от ролята, с която си се нагърбил. Спри да отричаш ситуацията, в която се намираш, и чувствата, които изпитваш

Това е първата стъпка към промяната. И тя е най-важната – да бъдеш честен със себе си, да спреш да се самозалъгваш.

За да се справиш с депресията, трябва да възстановиш връзката със себе си. С твоето истинско аз.

Защото твоето истинско аз чака забравено вътре в теб. Чака да му обърнеш внимание. Чака да си спомниш за него. За това какво му носи удоволствие, какво го прави щастливо, какво го кара да се усмихва. Любима песен, стара книга или просто половин час на някоя пейка в парка? Време е да си спомниш за твоето вътрешно аз. Време е да си спомниш каква сила притежаваш – силата да променя животи. Силата да промени твоя собствен живот! Дай й шанс. 

Дай шанс на себе си!

Автор: Неизвестен