В най-женския месец все повече се настройваме на пролетна вълна, макар и времето все още да се мени като често като женското настроение.
Ако обаче ви се хапва нещо свежо и леко, опитайте тази рецепта за пролетни зеленчуци, запечени на фурна в компанията на разядка (дип) от кресон.
Необходими продукти:
1 глава лук шалот
400 гр. кресон
25 гр. масло
100 гр. рикота
½ лимон
сос табаско
150 мл. течна сметана
300 гр. аспержи
300 гр. пролетни моркови
1 връзка репички
300 гр. пресни картофи
6 стръка зелен лук
2 с.л. зехтин
морска сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Шалот лука се обелва и се нарязва ситно, измива се кресона и се премахват по-големите стъбла.
2. Разтопете маслото в голям тиган на средна топлина, след това добавете лука и го задушете за 10 минути, докато омекне и стане прозрачен.
3. Добавете кресона, разбърквайте в продължение на 5 минути, докато кресонът се сготви, но все пак да е със запазен зелен цвят.
4. Преместете сместа в сито и притиснете, за да отстраните възможно най-много количество от образувалата се течност.
5. Върнете я в тигана и разбъркайте рикотата и изстискайте лимона. Загрейте, подправете с морска сол и черен пипер и добавете Табаско на вкус.
6. Блендирайте сместа, докато стане гладка, след това прехвърлете в купа.
7. Разбийте сметаната и я добавете към сместа. Оставете в хладилника да се охлади.
8. Загрейте фурната до 180ºC.
9. Почистете аспержите и репичките, подстрижете зелената част на морковите (може да оставите малко за цвят и не е нужно да ги белите, понеже са крехки), нарежете картофите на резени.
10. Сложете зеленчуците в тава и ги залейте с разтопеното масло, изстискайте лимонов сок и подправете със сол и черен пипер.
11. Печете 45 минути или до карамелизиране на зеленчуците.
12. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат малко.
13. Сервирайте зеленчуците заедно с купа от кресоновата смес и украсете с пресен кресон.
Добър апетит!