Трябват ти само 5 съставки и 25 минути, за да приготвиш тези чудесни кюфтенца. Можеш да ги използваш като предястие, гарнитура или следобедна закуска.

Кюфтенца от тиквички 

Време за приготвяне: 25 минути

Порции: около 15 кюфтенца

Необходими продукти:

4 ч. настъргани тиквички

2/3 ч. брашно

2 големи яйца, леко разбити

1/3 ч. нарязан зелен лук

Зехтин или друга мазнина

Може да се сервират с кисело мляко, чеснов сос или заквасена сметана

Начин на приготвяне:

1. Постави настърганите тиквички в един гевгир или голяма цедка, поръси ги с малко сол. Остави ги за 10 минути, за да се отцедят. След това използвай ръцете си, за да отцедиш останалата течност. Постави тиквичките в голяма купа.

2. В купата прибави брашното, яйцата, лука, 1/4 ч.л. сол и 1/8 ч.л. черен пипер. Разбъркай съставките добре, докато се смесят. Приготви си чиния, покрита с кухненска хартия.

3. Включи котлона на средно висока температура. Избери голям тиган и покрий дъното му с мазнина. Когато мазнината е достатъчно загрята, започни да правиш кюфтенцата – загребваш една лъжици от сместа и я слагаш в тигана като я притискаш леко с лъжицата, за да се сплеска. Заглаждай страните на кюфтенцата, за да имат по-обла форма. Внимавай да не ги слагаш прекалено близо едно до друго, най-добре започни с три кюфтенца наведнъж.

4. Пържи кюфтенцата за 2-3 минути, след това ги обърни и ги запържи за още 2 минути.

5. Извади кюфтенцата от тигана и ги постави на кухненската хартия, за да попиеш излишната мазнина. Веднага ги поръси с малко сол.

6. След като изпържиш всички кюфтенца, можеш да ги сервираш с нарязан лук и сос по избор.