Фритатата е италиански омлет, който прилича малко на френския киш, испанската тортила или на нашата запеканка. Той е подходящ за закуска, обед и вечеря. Можеш да го приготвиш много бързо и лесно с продукти, които са ти останали.

Нашата версия е лека и зеленчукова, но ти можеш да се развихриш и да добавиш продукти по твой избор - бекон, кашкавал, гъби, лук - всичко, което ти се струва идеално за твоя омлет.

Фритата с домати и тиквички

Порции: Около 3

Необходими продукти

  •   6 яйца
  •   ¼ ч. мляко (можеш да използваш и бадемово мляко)
  •   1 ч.л. зехтин
  •   1 шепа спанак
  •   1 малка тиквичка, нарязана на тънки кръгчета
  •   1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  •   1 щипка червен пипер
  •   2 средно големи домата, нарязани
  •   1 шепа чери домати, нарязани на половинки
  •   свежи подправки, като мащерка или босилек
  •   сол и черен пипер

Начин на приготвяне

  1. Загрей предварително фурната на 190 градуса.
  2. Разбий яйцата с млякото и щипка сол и черен пипер. Ако искаш фритата да е много пухкава, направи го с миксер на високи обороти. Остави ги настрана.
  3. На котлона сложи дълбок тиган с диаметър около 20-25 см, той трябва да е подходящ и за фурна. В него сложи малко зехтин, спанака, тиквичката, чесъна и няколко щипки сол и черен пипер. Остави ги на котлона за около минутка-две, докато тиквичките започнат да омекват. После сложи щипка червен пипер, разбъркай и тогава сложи яйцата. 
  4. Когато яйцата се запекат леко по краищата на тигана, прибави доматите и още сол и черен пипер. Изключи котлона и сложи тигана във фурната.
  5. Печи фритатата за 20-30 минути, докато яйцата се сготвят добре, но внимавай да не прекалиш. Ако яйцата отгоре станат златисто-кафяви, значи вътрешността ще е преготвена, а това ще се отрази на вкуса на фритатата.
  6. 5 минути, преди да извадиш фритатата, поръси отгоре свежите подправки. Ако си избрала босилек, сложи го след като я извадиш от фурната.
  7. Извади от фурната, остави я да се охлади за поне 15 минути и тогава е готова за сервиране.

*Ако ще използваш по-голям тиган от 25 см, сложи 8 яйца, а не 6.

Ако искаш по-красива фритата, сложи зеленчуците на два слоя. Раздели зеленчуците на две части. Първата я слагаш заедно с яйцата във фурната, както е описано горе. Втората половина слагаш отгоре, след като яйцата са отчасти готови и продължаваш да готвиш фритатата, докато яйцата се опекат. Тази стъпка няма да повлияе на цялостния вкус и ако нямаш нищо против фритатата да не изглежда като на горната снимка, е напълно излишна.

 Да ти е вкусно!