Американският професор Реймънд Смълийън е известен не само с математическите си изследвания, но и с множеството си издадени книги с парадокси и загадки.

Днес ще те изправим пред 10 от тях. Ще можеш ли да ги решиш?

Запиши си отговора на всяка от загадките, а накрая можеш да видиш какви са отговорите и какво е обяснението.

Успех!

1. Портрет

Попитали един мъж:
- Кой е човекът на портрета?
Той отвърнал:
- Израснах сам, но бащата на човека, който е изобразен на портрета, е син на моя баща.
Чий портрет виси на стената?

2. Странната присъда

Двама души били подсъдими за убийство. Единият бил намерен за виновен, другият – за невинен. Но съдията трябвало да освободи и двамата. Как ще обясните тази странна присъда?

3. Семейни връзки

Двама души се разхождали покрай един поток. По-ниският от двамата бил син на по-високия човек, въпреки че високият не бил негов баща. Как ще обясните този парадокс?

4. Асансьорът

Един човек живеел на 25-ия етаж в 30-етажна сграда. Когато се прибирал вкъщи, той взимал асансьора до 24-ия етаж и след това изкачвал още един етаж пеша. Защо този човек не използва асансьора до 25-ия етаж?

5. Монетите

На масата има две монети с обща стойност от 15 стотинки. Една от тях не е 5 стотинки. Каква е стойността на монетите?

6. Католикът

Този въпрос е за всички, които поназнайват нещо за католицизма... или просто умеят да използват логика. Може ли един католик да се ожени за сестрата на своята вдовица?

7. Охлювът

Един охлюв може да обиколи един футболен стадион за 1,5 часа, ако се движи по часовниковата стрелка. Но ако се движи обратно на часовниковата стрелка, той изминава същия маршрут за 90 минути. Каква е причината за различния резултат?

8. Птиците

В един зоомагазин една голяма птица е два пъти по-скъпа от една малка птичка. Жената купила 5 големи птици и 3 малки птици. Ако тя беше купила 3 големи птици и 5 малки, тя щеше да похарчи 20 лева по-малко. Колко струват птиците?

9. Акциите

Един брокер купил акции за 7 лева и ги продал за 8 лева. След това купил същите акции за 9 лева и ги продал за 10 лева. Колко лева е спечелил?

10. Мечката

Един ловец бил на 100 метра южно от мечката, която преследвал. Преместил се с 100 метра на изток и се обърнал с лице на север, стрелял в тази посока и успял да убие мечката. Какъв цвят е козината на мечката?

Ако сте уверени в себе си и смятате, че сте готови, време е да разберем дали сте успели да отговорите.

 

Отговорите:

1. Портретът е на сина на запитания човек.

2. Подсъдимите са сиамски близнаци.

3. По-високият човек е майката на по-ниския.

4. Човекът е джудже, което не може да достигне бутона за 25-ия етаж.

5. 10 и 5 стотинки. Една от тях (т.е. монетата от 10 стотинки) не е със стойност 5, но нищо не пречи на другата да е.

6. Всъщност тук не ви трябва да знаете нищо за католицизма. Отговорът е просто „Не“. Ако съпругата на католика е неговата вдовица, това означава, че той е умрял. А мъртвите не се женят.

7. 90 минути се равнява на 1,5 часа, така че резултатът на охлюва е един и същ, независимо от посоката.

8. Малката птичка струва 10 лева, а голямата – 20 лева. Ако още се чудите каква е логиката – ето го обяснението: Тъй като цената на една голяма птица е равна на цената на две малки, 5 големи птици ще струват колкото 10 малки (5х2=10). Това означава, че 5 големи птици плюс 3 малки ще струват колкото 13 малки птички (5x2+3=13). От друга страна, цената на три големи птици и 5 малки птици се равнява на цената на 11 малки птици (3x2+5=11). Затова се получава, че разликата между двете покупки (5 големи + 3 малки и 3 големи + 5 малки) е равна на разликата между 13 и 11 малки птички, т.е. разликата е равна на цената на две малки птички. Тъй като знаем, че жената щеше да похарчи 20 лева по-малко за втората покупка, това означава, че две малки птички са 20 лева и следователно 1 малка птичка е 10 лева, а една голяма – 20 лева.

9. Два лева. Ето го и обяснението: Нека си представим, че брокерът е започнал своя ден със 100 лева. Купил е първите си акции за 7 лева, което го е оставило с 93 налични лева. След това е продал акциите за 8 лева и вече е имал 101 лева. След това е купил същите акции за 9 лева, затова вече има 92 лева. И после е продал акциите за 10 лева. Накрая е имал 102 лева в своята сметка. Следователно е спечелил 2 лева.

10. Козината на мечката е бяла. Ето какво е обяснението: Козината трябва да е бяла, защото принадлежи на мечка от Северния полюс. В каквато и посока да отидете, ако сте стъпили на Северния полюс, вие винаги се движите на юг. Така че, ако мечката се намира на Северния полюс, а ловецът е на 100 метра южно от нея, следователно, ако той се премести 100 метра на изток и се обърне на север, той ще гледа точно към Северния полюс.