Днешното поколение е свикнало да бъде обградено с нови технологии. Всичко около тях е "смарт" и те прекарват все повече време пред таблета и лаптопа, и все по-малко време навън с приятелите си.

За да предотвратим пристрастяването на децата си към новите технологии, сме подготвили 5 правила, които всеки родител трябва да наложи.

Поставяне на граници

Децата трябва да знаят, че за всяко нещо си има време и седенето на таблет, лаптоп и телефон е ограничено.

Обяснението трябва да бъде възможно най-простичко, а тонът ни спокоен и приятелски.

Вместо да забраняваме, просто трябва да обясним, че времето на някое мобилно устройство ще намали времето за игра, спорт, време с мама и татко.

Скептицизмът е здравословен

Децата трябва да знаят и каква е истината за забавните приложения и игри, които могат да открият в магазина на таблета, телефона и други.

Ако успеем да им обясним, че колкото и интересни да са приложенията, компаниите са ги създали, за да печелят на наш гръб и от нашето време.

Детето трябва да знае, че не всеки  около него е положително настроен към него.

Самостоятелност в решенията

Ако оставим децата си сами да взимат решения за свободното си време, ги учим на нещо изключително важно - самостоятелност.

Определянето на времето, прекарано в интернет, трябва да бъде определено от детето. То ще избере нормален период, тъй като не иска да загуби възможността само да преценява какво иска и колко време иска да прекарва в правенето му.

Похвала при спазване на собствените им правила

Оставете детето си само да се наблюдава за спазването на правилата, които е поставило.

Дайте му свободата да заменя дневното си време за филмова вечер в събота и го стимулирайте да подобрява методите си за определяне на позволения период. Така няма да има нужда татко или мама да стават лоши.

Дискусиите и уважителните разногласия са здравословни

Трябва да обясним на децата си защо нещо е забранено или ограничено.

Взимането на решения, без участието на детето ще успее само да го разгневи и озлоби. То няма да знае защо са наложени тези правила и забрани и вероятността да ги нарушава е много по-голяма.

Точно затова трябва да седнем и да поговорим с децата си защо трябва да ограничи времето на пред лаптопа, телефона или таблета.