Времената се променят. Светът е различен, а заедно с тях се променят поведението, привичките и начина на мислене както на самите нас, така и на нашите деца.

Днешното поколение е отлично запознато с най-новите технологии, които пък ги отдалечават от детските игри навън с приятели.

Промените понякога се случват за добро, но има и случаи, когато ние като родители можем да се разбунтуваме срещу системата и да се опитаме да променим статуквото.

Ако и вие се питате дали правите всичко по силите си и повече, за да отгледате добри деца, ето и отговорът на психолозите от Харвард.

Има 5 неща, които ще ви помогнат да отгледате добри деца:

1. Вие трябва да бъдете пример и ментор за децата си

Децата се учат от всичко около тях. Ето защо не бива да пренебрегвате как се държите самите вие пред малчуганите. Важно е да бъдете готови да признаете грешките си и да поработите, за да ги отстраните.

Детето ви ще научи, че всяка грешка може да бъде поправена, просто трябва да се положат усилия. Покажете, че не се страхувате да се промените. По този начин ще научите малкото си съкровище да постъпва по същия начин.

Правилният начин е да говорите за всичко това с него.

Умението да признавате грешките си, особено тези, в които е замесено детето ви, е ключът към добрата комуникация с него.

Целта е да покажете на детето добри обноски и честност. Така то ще се почувства окуражено да търси позитивното във всяка ситуация и във всяка грешка.

Детето ви ще гледа на вас като на ментор само ако спечелите доверите и уважението му. А начинът да го постигнете – покажете му, че и вие сте човек, който не е безгрешен.

Признайте грешките си, извинете се и покажете, че искате да ги поправите. Обяснете на детето как смятате да избегнете повтарянето на същата грешка и какво сте научили от нея.

2. Качественото време, прекарано с детето ви, е от основно значение

Трябва да се отдадете напълно на детето си, а не просто да присъствате. С други думи – нито една техника или интересна игра не може да даде на малчуганите това, което можете да им дадете самите вид. Откритата комуникация с тях, изслушването и правенето заедно на неща, които обичате – по този начин детето ви не само ще ви обича повече, но и ще се научи как да бъде внимателен човек, който забелязва и се съобразява с хората около него.

Детето ви със сигурност предпочита да прекарва времето си с вас, да разговаряте, да споделяте идеите си един на друг.

Попитайте малкото си съкровище как е минал денят му, обсъдете ситуациите, които са възникнали. Важно е да запомните, че не бива постоянно да се изтъквате като пример, казвайки как сте реагирали вие в сходна ситуация, когато сте били малки. Детето трябва да достигне само до правилното решение.

Разберете кои са любимите игри на детето ви и се включете в тях – то ще се радва да ви научи как се играе.

Прочетете на малчуганите книга преди лягане. Важно е просто да бъдете до тях.

3. Научете го да вижда голямата картина

Всички знаем, че децата се интересуват само от малък кръг хора – най-вече семейството и приятелите. Разбира се, това е нормално, а голямото предизвикателство е да научим децата да се интересуват и от други хора, от хора, които не са в тесния семеен кръг.

Новите членове на кръга може да бъдат нови деца от класа в училище или пък учителка в училището. Децата трябва да знаят, че действията им винаги могат да се отразят на някого.

Според психолозите от Харвард: „Важно е децата да се научат да слушат внимателно хора, които не са в тесния им кръг, както и да осъзнаят, че в живота им има много хора освен семейството им, с които общуват всеки ден.“

4. Научете децата да ценят и да бъдат благодарни за всеки жест

Как можете да познаете дали едно дете е разглезено? Ако то смята, че всичко, което пожелае, трябва да се случва задължително, без да показва каквато и да била благодарност.

Благодарността е двупосочен път. Хората, които умеят да бъдат благодарни, са тези, които обичат да помагат, те са щедри и състрадателни. Също така се смята, че те са по-щастливи.

Нека детето се учи от самите вас – покажете благодарността си, когато вашето малко съкровище направи нещо хубаво или ви подари рисунка.

Но бъдете внимателни, защото не бива да показвате фалшива благодарност, която също може да доведе до разглезване.

Ето и как бихте могли да научите децата да бъдат благодарни според психолозите от Харвард:

Позволете на детето да ви помогне с някоя лека задача в домакинството и похвалете само необичайните му хрумвания и ентусиазъм.

5. Детето ви трябва да го е грижа за другите

Правилната социализация е от основно значение за всеки малчуган. Когато детето се интересува от чуждото щастие и не проявява егоизъм, то и за в бъдеще ще се държи така.

„За всяко дете е важно да чува от родителите си, че грижата за другите трябва да бъде основен приоритет, който е точно толкова важен, както и самото щастие.“

Често се случва децата да не разберат посланието. Много по-лесно за тях би било да проумеят какво означава да се грижат за другите, ако самите вие им давате правилен пример.

Детето ви не бива да забравя, че всеки има задължения и отговорности, дори и най-малките. Напомняйте му, че другите очакват от тях да се справят с отговорностите си, защото всички знаят, че са способни.