В петък срещу събота любителите астрономи ще мога да се насладят на рядък феномен - пълнолуние, лунно затъмнение и зелена комета в една и съща вечер.

Ето за какво трябва да си отваряте очите този петък (и най-добре да настроите телескопа): 

Лунното затъмнение 

Лунното затъмнение, което ще видим в петък, няма да е пълно. Сянката на Земята частично ще попречи на слънчевите лъчи да достигнат Луната и тя ще изглежда по-тъмна от обичайното.

Феноменът ще започне в 22,30 ч. по Гринуич на 10 февруари (0,30 ч. българско време на 11 февруари), като максимумът му ще е около 0,43 ч. по Гринуич на 11 февруари (2,43 ч. българско време). То ще приключи в 2,52 ч. по Гринуич (4,52 ч. българско време). 

Ще се вижда от Европа, Африка, Западна Азия, Южна Америка и в части от Северна Америка.

Около 35% от затъмнения са предизвикани от този вид сянка на Земята, наречена пенумбра. 

Снежна луна

Пълната луна през февруари си нарича „снежна луна“. Названието произхожда от някои индиански племена, които са имали наименование за всяко пълнолуние. Февруарското пълнолуние е снежно, защото обикновено най-големите снеговалежи са през този месец. Някои племена са наричали пълнолунието и "гладна луна", защото лошото време често е затруднявало лова.

Кометата 45P

Няколко часа след затъмнението, на небосвода ще се появи и кометата 45Р/Хонда-Маркос-Пайдушакова, която беше видима с телескоп след залез слънце през последните два месеца. В малките часове на събота обаче, кометата ще се доближи най-близо до Земята - само на 12 милиона километра. Тя може да бъде наблюдавана с бинокъл или малък телескоп преди зазоряване от четвъртък до неделя в съзвездието Херкулес. 

Кометата ще изглежда синьозелена с опашка като ветрило. Цветът й се дължи на изпаряващия се двуатомен въглерод, който свети в зелено в космическия вакуум.

Преминаването на 45Р/Хонда-Маркос-Пайдушакова е осмото най-близко от 1950 г., откакто кометите се следят със съвременни технологии. През 2011 г. тя се е доближила още повече до Земята. Ако пропуснете нейното появяване, бъдете спокойни, през 2022 г. тя отново ще се доближи до планетата ни.