Съпругата на Зукърбърг е първата жена в семейството си, която учи в университет, а родителите ѝ са етнически китайски бежанци, избягали от Виетнам с лодки

Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан инвестират 3 милиарда долара за излекуване на болестите по света в плана си за „лекуване, предотвратяване или управление на всички болести в живота на децата ни“. Това е първата им научна инициатива и показва дългогодишния интерес на Чан към здравето.

Малко се знае обаче за личния ѝ живот. „Първата дама“ на Фейсбук избягва интервютата и медиите. Въпреки това, животът в Силициевата долина прави много трудно пълното запазване на лично пространство.

Тя е първата в семейството си, която учи в университет

Чан е роден в Брейнтрий, предградие в Ню Инглънд в Масачузетс, Америка, но е израснала в Куинси, отново в Ню Англия, на около 16 километра от Бостън. Родителите ѝ са етнически китайски бежанци, които бягат от Виетнам с лодки. Знае кантонски и е била преводач на баба си и дядо си. „Докато бях малка, майка ми работеше на две места. Баба му и дядо ми не говореха английски... така че им превеждах“, каза тя за The Today през 2014 г. в едно от най-искрените си интервюта, признавайки, че като дете е „била строго възпитавана“.

През 2003 г. завършва гимназия в Куинси с пълно отличие и е обявена за „гения на класа“ от съучениците си. В Харвард се запознава със Зукърбърг през 2003 г. Тя е първата в семейството си, която учи в университет и завършва бакалавър по биология през 2007 г. Учи и испански. Започва да преподава в частното училище "Харкър" в продължение на една година, преди да влезе в медицинския факултет на Калифорнийския университет през 2008 г.

Среща Зукърбърг на опашката за тоалетна на парти

За първата им среща пред „Ню Йоркър“ през 2010 г. Чан каза: „Той беше прекалено умен и необикновен“. За разлика от останалата част от света, Чан познава Зукърбърг преди да стане милиардер. Може би не е изненадващо, че тя е от първите хора, които се присъединяват към Фейсбук на 5 февруари 2004.

Свидетелство за работохолизма на Зукърбърг и пунктуалността на Чан е „договорът им за връзка“ в един момент, в който се посочва: „Една среща на седмица, не по-малко от сто минути насаме, не в апартамента и категорично не във Фейсбук.“ Това, разбира се, се променя, след като се заживяват заедно и по-късно се женят. Сватбата е на 19 май 2012 г., само ден след излизането на фондовия пазар на Фейсбук. Анонимни източници, присъствали на събитието, разкриват менюто, което включва суши и мексиканска храна, както и факта, че представител на групата Грийн Дей, една от любимите банди на Чан, е присъствал. Сватбата е била изненадваща за гостите, които са мислели, че отиват на парти за дипломирането на Чан.

Претърпява три спонтанни аборта преди да се роди дъщеря ѝ

Двойката има една дъщеря Максима, която е родена през ноември 2015 г. и на нея посвещават инициативи за лечение на болести. „Искаме да подобрим живота на поколението на Макс и да се уверим, че няма да пропуснем нито един“, каза Чан при съобщаването на новината. „Ще инвестираме в научни изследвания с цел лечение на болести“.

 

А през август 2017-та година се роди втората им дъщеря - Август.

Зукърбърг обяви публично, че преди тази бременност Чанг е преживяла три спонтанни аборта.

„Повечето хора не обсъждат този въпрос, защото се притесняват, че проблемите им няма да бъдат разбрани от другите“, пише той във Фейсбук. „Затова се бориш сам. Надяваме се, че споделянето ни ще даде на повече хора същата надежда и ще им помогне да споделят своите истории.“

Защитавана е от съпруга си

За характера на Чан се знае малко, но анонимен човек, който я познава, я описва в „Ню Йорк Таймс“ като тиха, но със силно присъствие, защитавана от съпруга си. Въпреки че активно присъства в социалната мрежа, рядко може да бъде видяна на парти.

Тя е будистка

Според един пост на Зукърбърг от октомври 2015 г. Чан е будистка. Един от малкото начини, по който може да се научи повече за интересите на Чан е именно Фейсбук. Тя е фен на Тейлър Суифт, Джеймс Тейлър, Грийн Дей, Джей Зи, Бионсе, Ингрид Майкълсън, Ред Хот Чили Пепърс, а любимите ѝ книги са „Гордост и предразсъдъци“, „Хари Потър“ и „Къщата на шпионите“. „Харесала“ е Бил Гейтс, Лиа Мишел, Уолстрийт Джърнъл и Александър Маккуин.