Българин получи „Оскар" за разработените от него технологии. Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията.Той спечели отличието заедно със своя съдружник Петър Митев.

Двамата имат компания, разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация. Технологичните "Оскари" се раздават две седмици по-рано на специална бляскава церемония в хотел в Бевърли хилс.

38-годишният от Русе е завършил "Информатика" в Софийския университет. За дългогодишния си труд казва скромно "15 години пот и сълзи дават резултат, някой е забелязал".

"Аватар", "Игра на тронове", "Дедпул", "300" и стотици други филми са белязани от софтуера на Владимир Койлазов.

Софтуерът за 3D визуализации V-Ray на водещата българска Chaos Group всъщност е един от 18-те носители на „Оскар" за технологични постижения в киното за 2017 г.. Наградата се присъжда на Владимир Койлазов, в качеството му на съосновател на българската компания, която от години е сред световните имена в бранша, за "оригиналната идея, дизайн и реализация" и приноса на V-Ray за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното.

Фирмата е основана в края на 90-те от Койлазов и Петър Митев, а
първата версия на V-Ray е от 2002 г. Това е и основният продукт на Chaos Group, която днес има офиси в София, Балтимор, Ел Ей, Сеул и Токио.

"Никога не съм имал илюзии, че съм кой знае какво, но пък общо взето знаех, че каквото искам да направя, ако имам достатъчно време, ще го направя", казва Койлазов.

Съдружникът му обяснява, че техният софтуер е решението за киноиндустрията: "да не потрошат милиони, на някого да не му хвръкне главата, че не е заснел нещо, режисьорът да е доволен, продуцентът да е доволен и накрая всички да сме доволни".