Независимо дали планирате да забременеете, или не трябва да знаете какви са признаците и симптомите на ранната бременност. Важно е да наблюдавате промените в тялото си, за да знаете в какво състояние сте. Помнете: единственият сигурен начин да знаете дали очаквате дете, е да посетите лекаря си. Затова ако имате подозрения, направете го възможно най-скоро.

Какви са ранните признаци на бременността? Ето десет, на които е важно да обърнете внимание:

1. Не сте били постоянни в употребата на предпазни мерки.

Проучванията показват, че само 2 от всеки 100 двойки, които използват кондоми правилно, се сблъскват с нежелана бременност. Не е нужно да казваме, че презервативите са много ефективни.

Същото важи и за противозачатъчните – само 1 на всеки 100 жени, които е ползвала противозачатъчни по предписание, забременява.

Ако презервативът се е скъсал или сте забравили да изпиете хапчето си, или пък изобщо сте пренебрегнали предпазните мерки, трябва да си направите тест на първия ден, в който цикълът ви закъснее.

Не разчитайте на метода с преждевременното прекратяване на акта! Още в началото му се освобождават сперматозоиди, които могат да причинят забременяване.

2. Закъснява ви.

Важно е да следите цикъла си, за да знаете, ако ви закъснява. Има много приложения, които могат да ви помогнат за това.

Закъсняването на цикъла е важен знак за бременността, но не е задължително да означава, че сте бременна. Има много фактори, които могат да причиняват това – например хормонални и физически промени като тренировки, пиене, пушене и стрес.

3. Изпитвали сте кървене.

Имплантационното кървене се случва, когато оплоденото яйце отива до матката, което може да доведе до известни увреждания на кръвоносните съдове в тази област.

Случва се между шестият и дванадесетият ден от зачеването. Лесно може да сбъркано с цикъл.

4. Забелязали сте промени в храносмилателната си система.

Важен и често точен симптом за бременност в първия триместър е сутрешното гадене, което обичайно се случва за шест седмици. Съпътствано е с дискомфорт като замайване, гадене, запек и чувствителност към миризми.

Но комбинацията от тези симптоми не е сигурен знак, че сте бременни. Ако се съмнявате, направете си тест или посетете лекаря си.

5. По-уморени сте от обичайното.

Не, не говорим за обикновен мързел, а за общо замайване и силна умора.

Когато сте бременни, нивата на кръвна захар и кръвно налягане са ниски. Тялото ви произвежда повече кръв от обичайното и хормоните могат да ви карат да се чувствате изключително уморени.

Не изпадайте в паника – просто се уверете, че се наспивате добре през нощта.

6. Настроението ви непрекъснато се променя.

Хормоналните промени засягат невротрансмитерите, които са химическите съобщения в мозъка. Това означава, че може да сте напълно щастливи в момента и да бъдете тотална развалина в следващия, а минути по-късно да сте разгневени.

Някои жени изпитват сериозни промени в настроенията и дори стигат до състояния на тревожност и депресия през бременността. Проучванията показват, че тези промени приключват между шестата и десетата седмица.

7. Използвате тоалетната повече от обичайното.

Честата уринация е друг белег на бременността и започва около шестата седмица от първата бременност. Заради хормоналните промени, кръвта тече по-бързо, което причинява по-честите посещения до тоалетната.

8. Гърдите ви са по-големи и/или по-чувствителни.

Гърдите ви са подпухнали и чувствителни? Вероятно това е знак на някаква хормонална промяна, която може да е знак за бременност.

Усещането е подобно на това преди цикъл. Очаква се да започне между четвъртата и шестата седмица на първия триместър и продължава през цялата бременност.

Наблюдавайте следните промени в гърдите си: растеж, видимост на вените и промени в пигментацията в областта на гръдния кош и зърната, подутини по ареолата и отделяне на секрет (не се случва при всички жени).

9. Правили сте си поне един тест за бременност.

Има множество тестове за бременност на различни цени, но в общи линии, функцията им е една и съща. Следвайте правилно указанията и не ги правете прекалено рано, за да получите точни резултати.

10. Посещавали сте лекар.

Тестовете в домашни условия не са толкова точни, колкото тези, които лекарят може да направи.

Можете да си направите изследване при лекар, който ще ви вземе урина или кръв, за да определи наличието на човешки хорион гонадотропин – хормонът, който се произвежда от плацентата в ранните етапи на бременността.

Важното е да не си вадите изводи от самото начало. Не изпадайте в паника и се посъветвайте с професионалист за промените в тялото си, ако забележите такива.