Да накараш децата да си легнат, е истинско предизвикателство. Но според последните проучвания ранното лягане (между 18.00 и 21.00 ч.) и повечето сън ще направи децата ти по-здрави и ще засили умствените им способности.

Според проучванията децата, които си лягат в 22.00 ч. или по-късно, заспиват по-трудно и са по-склонни да се събудят посред нощ. Децата, които са си поспали повече, се съсредоточават по-добре и се справят успешно с училищните задачи.

Проучването обхващало деца от 7 до 11-годишна възраст. Учениците, които си лягали поне 1 час по-рано от връстниците си, били оценявани от учителите си (които нямали представа за времето им на лягане) като по-спокойни и по-неимпулсивни от обикновено.

В друго проучване се посочва, че 18-месечните бебета, които си лягали преди 22.00 ч., били изложени на по-малък риск от моторни, езикови и социални проблеми, в сравнение с децата, които си лягат по-късно.

Освен че се справят по-зле в училище, децата, които не се наспиват достатъчно, е по-вероятно да имат наднормено тегло. Едното обяснение за това е, че сънят променя нивата на хормоните лептин и грелин, които регулират нивата на глада.

Учените казват, че няма стандартно време, в което децата да си лягат, но съветват да не си лягат по-късно от 22.00 ч. Можеш да се опиташ да ги приготвиш за сън от 20 до 60 минути по-рано и на следващия ден да видиш как им се отразява.