Много често вярваме на стари факти, на общи приказки и дори просто предположения за много аспекти в живота. За жалост, митове и легенди се носят и за женското здраве, което може само да ни навреди. 


Представяме ви 10 мита, разбити от гинеколог, които не трябва да приемате сериозно:

По време на цикъл не можете да спортувате и да имате интимни отношения

Менструацията не е причина да се откажете от физическата активност, спортът помага за облекчаване на болката. Сексът също не е забранен. Но, разбира се, не забравяйте за безопасността на собственото си здраве.

Най-хигиенични са превръзките

Най-хигиенична по време на цикъл е менструалната чашка. На 2-ро място са превръзките без аромат, а на последно място - тампони.

Избягвайте ваните и сауните

И ваните и сауните са абсолютно безопасни. Важно е само да запомните, че след това зацапването може да стане по-силно и продължителността на цикъла да намалее.

Менопаузата настъпва след 50 години

Нормалната възраст за менопаузата е 42–58 години. Но всяко тяло е уникално и само преценява кога ще навлезе в този период. Например, Анджелина Джоли е влязла в менопауза на 39 години, което се счита за ранна възраст. При Сюзън Сарандън пък менопаузата е настъпила на 54 години, което се приема като късен период.

Ако използвате тампон, докато сте на басейн, можете да се предпазите от инфекция

Когато използвате тампон в басейна, водата може да влезе във влагалището. В резултат вероятността за заразяване е няколко пъти по-голяма. В допълнение, лигавицата на влагалището може да бъде наранена.

Периодът, в който една жена може да роди е ограничен

Средната репродуктивна възраст на жената е 15–49 години. А и днес можете спокойно да замразите яйцеклетките си. Това ще ви позволи спокойно да планирате бъдещия си живот. 

Струва си да се отбележи, че способността и желанието на жената да забременее са индивидуални. Например, актрисата Ингеборга Дапкунайте роди на 54-годишна възраст, а 37-годишната Ким Кардашиян използва услугите на сурогатна майка заради забрана на лекарите.

Можете да синхронизирате цикъла си с най-добрата си приятелка

Истинската причина за това явление се крие в елементарната статистика и няма нищо общо с хормоните. С течение на времето цикълът на жена с 3-седмична пауза се синхронизира с жена с 5-седмична пауза и след това отново се разминават.

Носенето на сутиен води до рак на гърдата

Има погрешно схващане, че сутиенът оказва натиск върху лимфните възли и следователно може да причини рак, но според Американското дружество за борба с рака няма доказателства, които да подкрепят това твърдение. 

Отоплението на седалките в колата е опасно само за здравето на мъжете

Затоплените седалки са свързани с различни заболявания: възпаление и нежелани образувания в матката и яйчниците при жените и отрицателни ефекти върху простатната жлеза при мъжете.

Причината за това е определената честота, която се използва за електрическото загряване на седалките и може да причини вредно прегряване.

Полът на бебето може да се планира

Целенасоченото определяне на пола на детето не е доказано от науката. Но при инвитро е възможно да се определи пола на ембриона.