Знаем, че татуировките са доста модерни и все повече хора решават да украсят кожата си с тях. Но светът на татуировките все още поражда много въпроси - повечето от тях са митове. Има много хора, които се чудят дали татуировката с времето избледнява. Някои дори си мислят, че има цветове, които болят повече отколкото други.

Решихме да направим онлайн проучване, за да научим повече за тези често срещани митове за татуировките и установихме, че през повечето време те са точно такива - митове. Затова развенчахме няколко от тях и разбрахме причините зад онези, които се оказаха верни!

Не можете да дарите кръв, ако имате татуировка

Вероятно сте чували много пъти, че хората, които имат татуировки, изобщо не могат да дарят кръв. Разбира се, това не е нищо друго освен мит или поне не е напълно вярно. Те могат да дарят кръв, ако отговарят на всички изисквания, за да станат донори. Тъй като татуировките се правят с помощта на игла, която стига чак до дермата (дълбок слой кожа), ако не се направи правилно, може да доведе до инфекции на кръвта. След изтичане на период от време, за да се изключи инфекция на кръвта (което може да продължи поне 6 месеца след първоначалното извършване на татуировката, но всичко зависи от държавата и въпросното медицинско заведение), след това лицето може да дари кръв.

Не бива да си правите татуировки, ако сте бременна

Засега има много малко доказателства, доказващи, че бременните жени излагат на риск здравето си или здравето на бебето си, като си правят татуировка. Поне няма допълнителен риск, свързан с правенето на татуировка по време на бременност. Подобно на небременните жени, бъдещите майки трябва да се справят с риска от инфекции на кръвта поради липса на хигиена в определени места за татуировки или лоши умения. Ако решите да си направите татуировка по време на бременност, имайте предвид, че някои лекари препоръчват да не си правите такава на гърба, защото смятат, че това може да попречи на потенциална епидурална инжекция. Често иглата се вкарва извън татуираната област, за да се избегне смесването ѝ с пигмента.

Хората с диабет не могат да си направят татуировка

Това е напълно погрешно разбиране. Нека развенчаем този мит! Наличието на диабет не е причина да не си направите татуировка. Единственото нещо, което в момента се предлага от лекарите, е да се избягват татуировки в областите на тялото, където циркулира по-малко кръв и където обикновено инжектирате инсулин. Това е просто, защото може да навредите на кожата си. Но вземете под внимание следната информация. Горните препоръки са насочени към пациенти, които се грижат добре за себе си. За тези, които са пренебрегнали съвета на лекаря си или чийто диабет е напълно извън контрол, да, те биха могли да бъдат изложени на риск. Кожата им може да е загубила част от лечебната си способност или може да има по-слаб имунен отговор към инфекция.

Получаването на татуировка боли повече или по-малко в зависимост от мястото, на което я правите

Вярно е, болката, която можете да почувствате от татуировка, зависи не само от това колко добре можете да понасяте болката като цяло, но и от местоположението ѝ. Обикновено най-много болят татуировките, разположени на място с много малко мазнини. Това включва, разбира се, всяка кожа близо до кост или на места по тялото ви, където има повече нервни окончания. Ако се притеснявате от това, уверете се, че избягвате татуировки на подмишниците, ребрата, глезените, гърдите, лактите, бедрата, врата или лицето, наред с други.

Хората с татуировки не могат да се подложат на ядрено-магнитен резонанс

Вярва се, че човек с татуировка може да има проблеми с ядрено-магнитния резонанс поради металните компоненти, намерени в мастилото за татуировки. Но това определено е мит - според проучване, проведено от Института „Макс Планк“ в Германия, възможността от странични ефекти е толкова малка, че е почти незначителна. Всъщност изследването споменава това просто като малък брой изолирани случаи, а не като общо правило за татуирани хора.

Белите татуировки са по-болезнени от другите

Тази идея е напълно невярна. Обикновено, когато си направите татуировка, татуистът запазва бялото до края, само за да направи всичко малко по-ярко и да коригира някои дребни детайли. Но по това време кожата ви най-вероятно вече е доста болезнена от инжектиране на мастило в дермата ви в продължение на няколко часа. Едва ли е изненадващо, че бихте почувствали повече болка в този момент. Но това няма нищо общо с цвета на мастилото - просто се случва, защото кожата ви вече е много чувствителна.

Черното мастило става синьо или зелено с времето

Това, както се оказва, е вярно. Но това е по-често при татуировки, направени преди много години. Всъщност не мастилото става синьо или зелено, а просто се абсорбира и постепенно избледнява, оставяйки синкава следа след себе си. Това може да се случи, защото сте си правили татуировката преди известно време или защото тя се намира на част от тялото ви, която е била изложена на много слънчева светлина.

Страдането от хемофилия означава, че не можете да си направите татуировка

Това не е напълно невярно. Хемофилията, заболяване, което предотвратява правилното съсирване на кръвта, има различни нива, вариращи от леко до тежко. В случаите, когато хората страдат от лека хемофилия, рискът от усложнения от кървене е много по-малък, така че могат да си направят татуировка със съответното ръководство от своя лекар. Но за пациенти с по-сериозни заболявания е безопасно да се предположи, че не трябва да си правят татуировки. Има и случаи на хора със средна или тежка хемофилия, които са си направили татуировка, без да страдат от някакви големи усложнения. Това зависи много от конкретния случай, но винаги е по-добре да се консултирате с лекаря си, преди да вземете някакви решения, за да избегнете опасни изненади.

Ако имате татуировка, шансовете ви да получите дадена работа намаляват

Общественото мнение по отношение на татуировките е изминало дълъг път през годините. В днешно време все по-често хората се татуират. Разбира се, това също означава, че сега е широко прието професионалистите и успешните хора да бъдат татуирани, без да се налага да се сблъскват с каквито и да било проблеми, както хората през 50-те. Но очевидно все още има няколко професии, при които наличието на татуировки може да доведе до дискриминация. За щастие, това се превръща в по-актуален въпрос в обществения дебат и непрекъснато се води борба за създаване на приобщаващи работни пространства.

Ще кървите, ако си направите татуировка

Тъй като иглите за татуиране в основата инжектират мастило под кожата ви, нормално е човек да кърви, докато си прави татуировка. Това може да ви накара да кървите много, но все още е доста далеч от това, което би се считало за опасна загуба на кръв. Всъщност някои хора изобщо не кървят. След като татуировката е готова, има период от до 36 часа, когато изглежда, че тече мастило и може да видите плазма и кръв. Това е напълно нормално. Просто трябва да сте сигурни, че почиствате и следвате всички инструкции на татуиста. Ако продължи и след 36 часа, трябва да потърсите медицинска помощ.

Татуистите използват една и съща игла за мастило за всички свои клиенти

Това е напълно невярно. Едно от основните правила за хигиена за правилното студио за татуировки е, че всички използвани материали трябва да са чисто нови – те трябва да бъдат еднократни и само за еднократна употреба. Татуистите обикновено отварят тези компоненти пред клиента, за да докажат, че използват правилния материал. След като татуировката е направена, всички тези отпадъци трябва да отидат в специфичен кош за „опасни отпадъци“, така че това да не представлява опасност за всеки, който събира боклука. Разбира се, може да има места, които не спазват правилата, поради което винаги трябва да държите очите си отворени и да правите изследвания!

Не можете да се отървете от татуировка

Това е мит, тъй като има много татуировки, които могат да бъдат „изтрити“. Лошата новина е, че не всички от тях могат да бъдат премахнати. Въпреки факта, че има все повече места, специализирани в премахването на татуировки, това все още е област, която не е изследвана много. До този момент е известно, че черните татуировки, малките и тези на няколко години, се премахват най-лесно. Това също е много болезнен процес.

Сега, след като знаете повече за татуировките и изчистихме някои от най-популярните заблуди, можете да решите дали искате да си направите. Какви други митове за татуировки сте чували?