На 14.01. планетата Меркурий, планетата на комуникациите, сделките и мисълта обръща своя ход и ще се движи ретроградно през знака Водолей до 02.02.

През този период е много вероятно да имаме объркване със средствата ни за комуникация и предвижване. За това е препоръчително да планираме нещата си по отрано и ако имаме важни ангажименти да се презастраховаме, подготвяйки си резервен план.

Важно е да сме изключително внимателни и предпазливи. Преценката ни няма да е трезва и съществува риск от измама и объркване. За това не ни се препоръчва да стартираме нови неща, да подписваме договори, да водим съдебни дела, да правим важни покупки.

Ретроградното движение на Меркурий ще насочва голяма част от вниманието ни към нас самите, към вижданията, мислите ни и собствения ни свят, което ще ни фиксира в собствения ни мироглед и по всяка вероятност ще загубим гъвкавостта си. Няма да сме достатъчно обективни и няма добре да разбираме другите и гледните им точки, което до голяма степен ще затруднява вземането на правилни решения. Поради тази причина е важно е да сме наистина внимателни и да не избързваме с действията си.

Дните, в които планетата е ретроградна не са подходящи също така за медицински прегледи и изследвания, хирургически интервенции или стартиране на лечения.

Най-потърпевши от движението на планетата ще са неподвижните знаци Лъв, Водолей, Телец и Скорпион, както и хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. При тях са вероятни обърквания и хаос, както в личен, така и в обществен план. Много е вероятно да им се наложи да оправят минали грешки и да приключват стари начинания.

При въздушните знаци Близнаци и Везни може да се очакват големи турбуленции в личен план. Не са изключени спорове и конфликти с любим човек, които ще са силно натоварващи и за двете страни.

Огнените знаци Стрелец и Овен е добре да не се изхвърлят в желанието си да блеснат и да остават здраво стъпили на земята през периода, понеже съществува риск да надскочат възможностите си и да започнат нещо, което в последствие ще им бъде трудно да завършат.

При водните знаци Рак и Риби съществува риск да загубят пари или да бъдат подведени при парична сделка или инвестиция. Важно е да са внимателни и да не прибързват с финансовите си решения.

Козирозите и Девите от земния тригон може да изпитат порив да учат нещо ново или да развиват ново хоби. Възможно е да оставят работата на заден план, преследвайки личните си цели.