Ретроградите периоди в астрологията са известни с това, че забавят и разбъркват нещата, но няма планета с по-голяма репутация в тази област от Меркурий. Като управител на всичко, от логистиката и комуникацията до технологиите и транспорта, тази планета управлява много важни аспекти от ежедневието ни, така че когато се връща назад три-четири пъти годишно, това може наистина да обърка обичайния ни ритъм. Следващият ретрограден Меркурий започва на 9-и септември и продължава до 2-ри октомври като ни призовава да преразгледаме траекторията си и да изясним решенията си. Макар че всички вероятно ще усетят последиците по някакъв начин, зодиакалните знаци, които са най-засегнати от ретроградния Меркурий през септември 2022 г., ще се сблъскат с някои по-интензивни препятствия.

Тази ретроградност започва в социалния и ориентиран към партньорства знак Везни, а след две седмици се връща в практичния и ориентиран към рутината знак Дева - така че можем да очакваме междуличностни проблеми, които биха могли да обтегнат отношенията, както и неуредици с времето, които да объркат ежедневните ни графици. Както винаги, периодите на ретрограден Меркурий могат да замъглят мисленето ни и да увеличат вероятността от недоразумения, така че е полезно да бъдете особено внимателни по отношение на ясната комуникация и да проверявате отново подробностите по всички логистични въпроси.

Важно е да не бързаме и да обмисляме всички решения, преди да ги финализираме точно сега - особено като се има предвид, че ретроградният Меркурий ще се сблъска с Юпитер, планетата на растежа и разширяването. Юпитер има силата да увеличава всичко, до което се докосне, така че макар тази връзка да носи много вълнуващи идеи, тя може да ни накара и да сме прекалено ревностни в започването на нови неща в момент, когато космическата енергия иска да забавим темпото. Поемете дълбоко въздух, преди да реагирате на каквото и да било, и използвайте този приток на умствена енергия, за да прегледате докъде сте стигнали в живота си, вместо да се впускате напред.

Ако случайно сте от зодиакалните знаци, които са най-засегнати от ретроградния Меркурий през септември 2022 г., не се страхувайте - просто проявете допълнителна предпазливост по време на ретроградния период.

Овен

Овни, тази ретроградна фаза прекарва по-голямата част от времето си в дома на партньорствата, което означава, че вероятно ще се сблъскате с някои препятствия във взаимоотношенията си или ще се сблъскате с объркващи проблеми в общуването с най-близките си другари. Стари разногласия с партньора могат внезапно да се появят отново и да изискват допълнително обсъждане или пък бивши любовници могат да се върнат в полезрението ви, давайки възможност за повторно свързване или приключване. Бъдете особено предпазливи при вземането на импулсивни решения или прекаленото реагиране на ретроградни нещастия около 18-ти септември, тъй като тогава е пикът на опозицията на Меркурий с експанзивната планета Юпитер във вашия знак. Въпреки че Юпитер често носи оптимизъм и късмет, този напрегнат аспект може да засили ефекта на ретроградността и да накара недоразуменията да изглеждат по-големи, отколкото са в действителност.

Дева

Когато тази ретроградност започне, ще бъдем в средата на сезона на Девите, така че като човек, роден под знака на космическата дева, гарантирано ще усетите астрологичната интензивност. Но това е особено вярно, след като управляващата ви планета Меркурий се върне обратно във вашия знак на 23-ти септември. Първата половина от лунната разходка на Меркурий ще засегне финансовия сектор на вашата карта, което може да доведе до парични обърквания или да ви привлече към сделки, които са твърде добри, за да са истина. Бъдете предпазливи по отношение на начина, по който харчите парите си, тъй като може да се окаже, че инвестициите, към които насочвате вниманието си сега, имат нежелани скрити обвързаности. Освен това динамиката на взаимоотношенията и въпросите, свързани със собствената стойност, могат да бъдат преразгледани около 26-и септември, когато Меркурий се среща с планетата на любовта Венера във вашия знак. Дайте си малко пространство, за да проучите мислите си за романтиката, идентичността и ценностите си и се уверете, че сърцето ви е в унисон с главата ви.

Везни

По-голямата част от предстоящите обратни движения на Меркурий ще се случват във вашия знак, Везни, така че се подгответе тези ретроградни промени да бъдат изключително лични. Занимавате се с въпроси, свързани със себеизразяването и идентичността, така че е добър момент да преразгледате начина, по който се представяте и взаимодействате със света. Въпреки че нещата може да са объркани, очаквайте потенциален момент на яснота, когато Меркурий се срещне със Слънцето във Везни на 23-ти септември - денят, в който сезонът на Везните започва официално. Това е светъл лъч в ретроградния цикъл и също така бележи повратна точка в това космическо пътуване, която може да измести фокуса ви по-навътре. От този момент нататък можете да използвате ретроградността, за да се свържете с интуицията си. Вашето подсъзнание има много какво да сподели с вас точно сега, дори ако посланията изглеждат объркани, така че дайте приоритет на известно време насаме, в което можете да седнете с мислите си. След като ретроградното движение отмине, ще имате по-добра представа за това, което душата ви иска да каже.

Козирог

Професионалните начинания са важна задача за повечето хора, но това важи с особена сила за целеустремения и трудолюбив земен знак като вас, Козирог. Тази ретроградност може да се окаже предизвикателство, тъй като по-голямата част от пътуването си тя прекарва във вашия силен дом на кариерата и обществения имидж. Бъдете нащрек, когато става въпрос за потенциални грешки в комуникацията на работното място, и препрочитайте имейлите и поканите за срещи, преди да натиснете бутона "Изпрати". Тази ретроградност ви дава възможност да се вгледате в системата си от убеждения и да се свържете отново с висшите си стремежи. На 27-ми септември както Меркурий, така и ценностно ориентираната Венера ще образуват хармоничен аспект тригон с планетата на трансформацията Плутон във вашия знак, което ще активира интензивно чувство за фокус и много дълбоки мисли. Това е чудесно време да се разровите под повърхността на пренебрегвани досега проблеми или да начертаете някои силови ходове, които ще ви помогнат да напреднете в постигането на целите си.