Чували ли сте някога за инхибитори на протонната помпа? А знаете ли какво е предназначението им? Вече ви споменахме, че газовете и подутият корем съпътстват живота на всеки втори българин. За да облекчат неприятните симптоми като подуване на корема, тежест в стомаха, метеоризъм, киселини, гадене и повръщане, голяма част от българите, а и не само, се обръщат към свободно разпространените лекарства за понижаване на киселинността в стомаха. Именно това са т.нар. инхибитори на протонната помпа (ИПП), които за жалост, са лесно достъпни в аптечната мрежа и в по-голямата си част не изискват рецепта. Така, вместо само да потиснат производството на солна киселина, те крият и редица рискове за здравето, за които почти никой не подозира.

Как действат инхибиторите на протонната помпа?

Със сигурност поне веднъж сте се сблъсквали с неприятните последствия от преяждане или пък сте имали киселини. Спомняте си, че баба ви някога ви е казвала за чудотворната сода и воаля – проблемът вече е в миналото. Пациентите, които имат чести оплаквания, свързани със стомашно-чревния тракт, прибягват до приемането на инхибитори, напълно убедени, че те действат по абсолютно същия начин - веднага след тяхното поглъщане. Да, но не съвсем – те се усвояват само в кръвта през червата и оттам нататък активната им съставка достига до клетките в стомаха, произвеждащи солна киселина. По този начин се понижава киселинността и стомашното съдържимо не е толкова дразнещо за лигавицата на хранопровода. Най-лесно бихте могли да разпознаете един инхибитор по името – обикновено името на активната съставка завършва с “празол” (омепразол, пантопразол, езомепразол, лансопразол, рабепразол). Имайте предвид обаче, че инхибиторите на протонната помпа се дават за различен период от време, предвид оплакванията и честотата им и трябва да се приемат поне 30 минути преди или 2 часа след хранене. 

Да или Не?

Като при всяко едно друго заболяване и тук правилната диагностика на състоянието от лекар специалист и извършването на фиброгастроскопия (ФГС) е задължително, а самолечението трябва да бъде забравено. Разбира се, няма как да отречем положителното действие на инхибиторите или както още са познати “блокери на киселините”, тъй като те безспорно са най-препоръчвани от гастроентеролозите. Но е много важно да се уточни, че те трябва да бъдат предписвани единствено и само от лекари, да се прибягва до тях само за краткосрочно облекчение, а не като средство за предотвратяването на симптомите до края на живота. Проблемът с тяхното приемане без наложащата им употреба е, че пациентите прекаляват и ги използват за леки или дори грешна симптоматика. Това вреди по няколко начина и създава психологическа зависимост от тях.

Кои са най-често срещаните рискове?

Страничните ефекти от прекомерния прием на инхибиторите на протонната помпа могат да се разделят на две големи групи – при краткотрайна и при продължителна употреба. Първите са по-безобидни и включват най-често симптоми като умора, главоболие, замаяност, проблеми със съня, гадене, обрив, рядко диария и дискомфорт в коремната област.

Рисковете за здравето, които крие дълготрайната употреба на такива медикаменти, са доста по-сериозни. Основната причина се крие във факта, че те изключват киселинните помпи в цялото тяло, което пък води до невъзможност от изчистване на отпадните продукти на клетъчно ниво. Ето какво още:

- възпрепятстване на абсорбцията на калция в тялото, което в някои случаи причинява костни проблеми

-дефицит на желязо, магнезий, витамин В12 - дефицит на микроелементи (поради намалено pH)

- заболявания на бъбреците

- пневмония

- намаляване броя на сперматозоидите при мъжете

- опасности за черния дроб 

- инфаркт

- бактериален свръхрастеж в тънките черва (поради нарушаване на микробиома)

- Campylobacter или Salmonella чревна инфекция

- инфекция с Clostridium difficile 

- спонтанен бактериален перитонит

- инфекция на белите дробове

- стомашно-чревни злокачествени заболявания (особено на стомаха и хранопровода)

Aми сега?

Доказано е, че честата и несъгласувана с лекар употреба на инхибитори на протонната помпа би могла да крие рискове за здравето, но за щастие, съществува и успешен и много по-безопасен подход в лечението на тези заболявания.

Днес все повече хора се доверят на иновативна терапия, включваща краткосрочен прием на ИПП, но в комбинация с природното лекарство Гастритол. В резултат нуждата от продължителна употреба на инхибитори е намалена, оплакванията са овладени, а рисковете – избегнати.

Немският билков медикамент е сред водещите продукти, към които все по-голяма част от оплакващите се от болка, парене и киселини в стомаха, метеоризъм и подуване, усещан за пълнота в горната част на стомаха, се обръщат. Заради високата си ефективност и безопасност на фитопрепарата Гастритол, голям процент от българските гастроентеролози прилагат в комбинация с инхибитори на протонната помпа. Благодарение на 6 от най-известните билки за лечение на стомашно-чревни оплаквания (горчив пелин, сладник, пресечка, лайка, пачи очиболец и пишялка), Гастритол успешно овладява възпалението в стомаха, нарушенията в перисталтиката и действа в цялата храносмилателна система, подобрявайки осезаемо качеството на живот. 

Клиничният опит показва, че Гастритол овладява възпалението в стомаха, намалява болките и киселините, нормализира секрецията на солна киселина, защитава стомашната лигавица и стимулира възстановяването й. Това го прави високоефективен както за самостоятелно лечение на гастрит, така и за комбинирано приложение с ИПП. Комбинирането на Гастритол с лекарствата за понижаване на киселинността в стомаха дава възможност за по-краткотрайното им използване. Природният продукт е напълно безопасен за продължителна употреба и не крие риск от странични ефекти. Наблюденията на гастроентеролозите сочат, че приемът на Гастритол намалява нуждата от употребата на тези лекарства и рисковете, които крие продължителното им използване. 

Гастритол е подходящ за употреба от възрастни и деца над 12 години. Препоръчителният курс на прием е 1 месец, като за оптимален ефект през първите 2 седмици се приемат 3 пъти по 20-30 капки, разтворени в чаша топла вода, а през следващите 2 седмици - 3 пъти по 10-15 капки. След това можете да направите кратка почивка (напр. 1 седмица) и да подновите приема му.