Всеки лидер си има последователи... но какво правим, ако всяко дете пожелае да бъде лидер? Проучванията показват, че има възход на хлапета с Алфа характери и експертите се тревожат, че това може да доведе до социални проблеми в училище. Ето какво имат предвид:

Представете си, че първият месец от учебната година вече е изминал. Сълзите отдавна са изсъхнали, чисто новата училищна униформа вече има следи от носене и детето ви се прибира у дома, пълно с истории за уроците, игрите и новите приятели.

Моментът, в който детето тръгва на училище е важен за родителите и хлапето тъй като то се отдалечава от комфорта на дома и детската градина и отива на училище, където има един учител и 20+ други деца. Това може да се окаже доста затормозяващо за него, защото може би за първи път ще изпита отхвърляне в живота си –  чрез формирането на социален ред и групички, в които някои хлапета просто ще наблюдават отстрани... Така динамиката на модерното време нанася своите промени в правилата за децата.

Според психолозите съвременната класна стая е нещо различно от обичайното – не само заради факта, че е изпълнена с технологични джаджи, но и заради това, че е изпълнена с деца с Алфа характери.

Акцентът върху индивида и позитивното отношение, което родителите са насърчавани да дават на децата, днес е изградило поколение на деца с голямо его, които постоянно се борят за внимание. Силното и дръзко дете, което е естествен лидер, винаги е съществувало, но експертите смятат, че западните общества изграждат мост към Алфа характерите от ранна възраст.

„Това е нещо, което на блюдаваме в култури, където обществото не е силно – поради нуждата за успех в индивидуалистичния свят, забелязваме обостряне на Алфа инстинкта“, твърди детския психолог Вирджиния Уилямс. „Научаваме, че родителите имат нужда да дават на децата си възможности да успяват, но не ги учим как да се справят с провала. И така индивидуалистичната западна култура създава обстановка, в която се формират подобни инстинкти у децата.“

Какво всъщност е Алфа детето?

В писмо до клиенти в началото на декември 2015 г. анализатори на Goldman Sachs посочиха, че поколението Z може да бъде "точно толкова, ако не и по-влиятелно" от предшестващото го поколение Y, на което маркетингът обърна огромно внимание. Но азбуката не свършва със Z. Всъщност, според най-нова теория, следващото поколение, вече си има кодово име, посочва Business Insider. Казват му Алфа поколение (Generation Alpha). Така го нарича футуристът, демограф и лектор от конференцията TED - Марк МакКриндъл. Той провежда кампания за кръщаването му по този начин. С "алфа" нарича децата, родени след 2010 г. Според него 2,5 млн. алфи се раждат на планетата всяка седмица.

Така, най-общо казано, това са децата, родени след 2010 г. Децата, които на практика ще израснат с iPad и телефон в ръка, поколението, за което може да кажем, че ще бъде най-трансформиращото досега поколение. Те никога няма да живеят без смартфони и ще имат способността да прехвърлят мисъл онлайн за секунди. Масивни технологични промени, както и други фактори, ще направят поколението Алфа най-трансформиращото досега. 

 

Алфа детето често е смятано за дете, което тормози, но като цяло то не е злосторник, въпреки че има доминантен характер и често демонстрира поведение, присъщо на възрастните. „Има огромна разлика“, казва Каролин Хънт, професор по психология в Университета в Сидни. „Ако говорим за тормоз, трябва да има преднамерено нараняване (физическо или емоционално), но Алфа детето обича да изпъква, иска да получи ролята на лидер, но няма намерение да постига това, наранявайки останалите.“

Всяка една класна стая е микс от темпераменти, но Алфа типът е комплексен характер, който все по-често ще наблюдаваме.

Как Алфа детето се отнася към останалите?

„Детето иска да е близко с връстниците си от ранен етап, но все още не е научило къде е балансът между грижа за себе си и грижа за останалите“, казва госпожа Хънт. „За да бъдат децата здрави и добре настроени, трябва да умеят да се грижат за себе си и за другите, както и да получават грижи, но Алфа децата са научили, че за тях не могат да се грижат, нито могат да се доверяват на някого, при това от съвсем ранна възраст.“

Има тенденция родителите на Алфа деца да се възхищават на увереността на хлапетата си, но според експертите трябва да се съблюдават определени условия.

„Основното нещо при Алфа децата е, че те си създават социални проблеми, ако имат поведение на шефове и винаги се смятат за прави.“ Тя съветва родителите винаги да търсят възможност да покажат на детето си, че то трябва да позволява други да се грижат за него. „Това, което искаме, е да опитате да позволите на хлапето си да изгради доверие към хората, за да се създаде инстинкта за допълваща зависимост.“

Гледната точка на една майка – „Той не тормози другите“

41-годишната Катерин казва, че от съвсем рано е било ясно, че синът ѝ Андрю има доста независим характер. „Той винаги е имал силен темперамент, не е склонен към спорове, но е съвсем ясен за нещата, които иска и отговаря логично“.

Докато самотната майка казва, че лидерските умения на Андрю са благословия в училищния двор, тя все пак си спомня някои случки от първите му години, които са изправили косите ѝ. „Той обичаше да бяга“, разказва тя. „Беше безстрашен и когато през уикенда бяхме в претъпкания мол, в момента, в който се обърнех и за секунда, той изчезваше. Веднъж го намерих след 30 минути - играеше си на една от количките и изобщо не го беше грижа, че аз вече си мислих най-лошото...“

Дамата също така разказва, че другите родители могат да бъдат много враждебни, когато се изправят срещу лидерския дух на сина ѝ. „Той очаква останалите хлапета да го следват и това на родителите не им допада – те не желаят някой да наставлява малките им. Но той не ги тормози, дори се грижи за тях.“

Как другите хлапета се отнасят към Алфа децата

Разбира се, всеки лидер си има поне по един последовател и макар и да е предизвикателство да бъдеш родител на Алфа дете, то детето ти да е последовател също носи известни трудности.

„Често Алфа децата харесват по-тихите и кротки деца, защото не им се противопоставят, но на по-късен етап лидерите променят мнението си и си намират нови приятели“, разказва Каролин Хънт.

Майката на 3 деца Алисън разказва, че когато дъщеря ѝ София тръгнала на училище, правилата на детската площадка я последвали и у дома.

„София е много обичана най-голяма дъщеря и внучка – обожавана е през целия си живот. И когато започна да ходи на училище, не можеше да разбере защо едно друго момиче на име Люси не си играе с нея“, разказва тя. „Запознах се с Люси - тя е прекрасно общително момиченце и е много популярна. Не тормози останалите. Но една вечер София започна да плаче през нощта и да ме пита защо Люси не си играе с нея. Опитах се да ѝ обясня, че хората са различни и някои просто не се разбират и вината е в нея. Но тъй като Люси беше много популярна, София постоянно страдаше. Осъзнах, че тя за първи път в живота си се сблъсква с отхвърляне, труден урок, който всеки от нас трябва да научи. Но сълзите ѝ просто разбиха сърцето ми.“

Има неща, които можете да направите, за да помогнете на свитото си дете да се разбира с Алфа хлапетата. Важно е да разширите социалната му мрежа, за да не се фокусира само в едно приятелство и да развие социалните си умения.

„Увереността също играе голяма роля, децата трябва да придобият уменията, наблюдавайки останалите, които ги демонстрират“, обяснява професор Хънт.

Разбира се, независимо дали детето ви е Алфа, или не, родителският ви инстинкт винаги ще говори да предпазите хлапето си от болка. Експертите съветват да подкрепяте децата си, но и да им позволите да бъдат наранени или отблъснати. По този начин ще им покажете, че няма нищо лошо в това понякога да се чувстват така!