Вече за всички е ясно, че от днес Инстаграм не е достъпен за гражданите на Русия. Според статистиките, повече от 80 милиона души няма да имат достъп до платформата. Това се случва заради желанието на Руската прокуратура да обяви компанията майка на Фейсбук и Инстаграм, Мета, за екстремистка организация, защото разреши на своите потребители да призовават към "смърт на руските нашественици" и не изтри подобни публикации.

Към момента не е ясно дали друго приложение на Мета, Whatsapp, ще бъде спряно за руските граждани, но най-вероятно скоро ще разберем.

През последните години Инстаграм се превърна не само в една от най-актуалните социални мрежи, но и в място, на което инфлуенсъри и бизнеси да се свързват със своите клиенти.

Какво означава това за тях?

Вчера, много руски инфлуенсъри публикуваха последни постове в платформата, изразявайки своето негодувание и желаейки на хилядите си последователи любов и здраве.

Един от най-популярните инфлуенсъри в Русия, рапърът Тимъти написа:

"Никога в живота си не съм се срамувал да кажа, че съм гражданин на Русия. Обичам тази страна с цялото си сърце, независимо от ситуацията, в която се намира. Както се казва: не можеш да избираш родителите си. Същото е и с Родината. И дори да има преследване и хаос по целия свят, аз няма да спра да бъда руснак."

Друг известен Руснак, комикът Камен Воля, директно обяви, че се мести в други социални мрежи и пусна контактите си за тях.

Певицата Олга Бузова през сълзи сподели последния си пост, в който се разделя с любимите си последователи.