Един от емблематичните обекти на София – Триъгълната кула на Сердика, ще възкръсне за изкуство до края на годината. Мазето на бившия магазин „София”, в който е съхранена 15-вековната антична кула, ще бъде преобразено в арт пространство, в което ще има галерия и подвижна сцена, съобщи директорът на Музея за история на София Надежда Кирова.

Проектът предвижда в сутерена на сградата, която сега се намира на ъгъла на бул. „Мария Луиза” и ул. „Екзарх Йосиф”, да бъде извършена реставрация и консервация на Триъгълната кула, след което около нея ще се обособи археологическа експозиция. До кулата ще бъде издигната сцена и наредени столове, за да може любителите на изкуството и античността да могат да се наслаждават на различни представления на метри от уникалните останки от укрепителната система на Сердика, разкрива в. "Новинар".

Коридор ще води от мястото с кулата до две изцяло нови модерни зали, в които ще гостуват сменящи се изложби и ще могат да се провеждат различни конференции с местно и национално значение. Ако акустиката на мястото позволи, там ще могат да се изнасят и концерти. В момента се довършва проектът и плановете са изпълнението му да започне в края на април.

Надежда Кирова уточни, че в сегашния си вид кулата е с цокъл от каменни блокове и изцяло тухлен градеж отгоре. Тя е в много добро състояние, защото досега не е била на открито и не е засегната от промените на атмосферните условия. Освен това й е било извършено укрепване и се налагала минимална реставрационна намеса.

„Много важно е, че кулата няма да се надстроява със съвременни материали, тя е до тавана на залата, в която се намира”, изтъкна Кирова. Директорката на музея разказа, че кулата е била построена по времето на император Юстиниан (527 - 565 г.). Тогава крепостната стена на Сердика е била удебелена отвън с изцяло тухлен пояс и снабдена допълнително с Триъгълна кула. Тя има формата на равнобедрен триъгълник, насочен с острия си връх на север. Двата й странични изхода са осигурявали възможност за внезапно излизане на защитниците на кулата.


Социализацията на пространството около кулата е част от голям проект на общината, който ще се реализира с финансиране от 1,5 млн. евро по т.нар. Норвежка програма. В него са включени още два обекта – реставрация и експониране на Западната порта на Сердика и сеизмичното укрепване на базиликата „Света София”.