Само след няколко дни сърцата на всички ни ще забият в един ритъм, ще се изпълнят с най-великата емоция любовта, а поводът ще бъде най-чаканият и обичан празник през годината - Бъдни вечер! Денят, в който всички пътища водят към дома, обичта един към друг е още по-силна, а вкусът и ароматът на детството ни връхлитат и връщат към най-милите и свидни спомени - тези, в които цялото семейство е заедно на празничната трапеза и всичко, което има значение, е че сме заедно, въпреки битките, загубите и победите на всекиго. Бъдни вечер и Коледа са магия! Магия, чието пламъче запалиха у нас нашите родители, а ние сме длъжни да се опитаме да предадем на деца и внуци, колкото и трудна задача да се оказва, предвид модерното и необятно бъдеще, което е пред нас. 

20 години Крина – зрънце вкус за всеки вкус!

Точно както от едно малко зрънце се ражда цяла култура, която се грижи, хранейки поколенията, така и любимата Крина се грижи за хиляди български семейства, прекланяйки се пред традицията ежедневно.

Както вече ти разказахме, тази година Крина става на цели 20 години! Две десетилетия вкус, аромати и преданост към българското! Винаги до нас и в делник, и в празник, от Крина много добре знаят, че вкусната храна носи несравнима наслада, уют и добро настроение. Затова и през тези две десетилетия от създаването си до днес, екипът продължава да вярва, че на всяка семейна трапеза трябва да се сервира качествена, вкусна и достъпна храна. И така ден след ден, година след година от Крина не спират да ни радват с качество, иновативни продукти за всичките ви кулинарни наслаждения и гурме пътешествия по света. А едно е повече от абсолютно сигурно - всяко зрънце боб, леща, ориз, нахут, булгур, елда в пакетите Крина е произведено с любов, подбрано с внимание и пакетирано с грижа за крайния потребител, който да се наслади на страхотния му вкус. 

"Имало едно време..." с Крина

Тръпнейки в очакване на най-светлите празници, няма как да не търсим най-перфектното, когато става въпрос за семейната трапеза. Може би за никой няма да е изненада, че от Крина са помислили и за това чрез серията "Имало едно време..." Вкусът на продуктите й е точно като от детството и обичаните гозби на мама и баба. В асортимента на "Имало едно време..." може да намерите ориз, боб и леща, с гарантиран произход България. Наличностите са ограничени в рамките на произведеното количество за стопанската година, което е едно добро напомняне да ги ценим повече и да ги каним на трапезата си не само на празници като Бъдни вечер.

А сега е време да ви предложим рецептите за 3 от най-традиционните и типични ястия за празничната българска трапеза на Бъдни вечер!

Постни зелеви сарми със сини сливи и копърово семе

Необходими съставки:

 

• 300-350 г ориз Български Крина „Имало едно време..."

• 3 супени лъжици олио

• 1 глава бял лук

• 1 голям стрък праз (или повече)

• 12 зелеви листа

• 2 супени лъжици копърово семе (може да го замените с фенел и анасон)

• сол и черен пипер на вкус

• 30-36 сини сливи с костилка

• по желание 1 чаша зелев сок

Начин на приготвяне:

 

В тенджера загрейте олиото и запържете лука и ситно нарязания праз. Използвайте и бялата, и зелената част на праза. Добавете копъровото семе и ориза. Гответе за кратко докато ориза стане прозрачен. Добавете малко черен пипер и сол. Започнете да правите малко по-големи от обичайние сарми, като във всяко зелево листо сложите от оризовата плънка и по 3 сини сливи. Използвайте сините сливи с костилките, така не се разваряват и вкуса става по-богат. Готовите сарми наредете в малка тенджера или тавичка. Покрийте само с вода или със смес от вода и зелев сок.

Ако използвате зелев сок внимавайте със солта, която добавяте, за да не стане прекалено солено.

Постна боб чорба за Бъдни вечер

Необходими съставки:

• 400-500 г боб Български Крина "Имало едно време..."

• 1 голяма глава лук

• 2 сухи чушки

• сол на вкус

Начин на приготвяне:

Преди да започнете с готвенето, е добре предварително да накиснете боба за няколко часа във вода. След това отцедете го и сипете нова вода, колкото да го покрие. След като кипне, подменете водата още веднъж. Когато и тази вода заври, сложете нарязаната на ситно глава лук и двете сухи чушки. Оставете да заври отново и след това намалете силата на огъня. Гответе на тих огън до пълното му увиране. Накрая добавете сол на вкус.

Пълнени сухи пиперки с боб, праз и билки от едно време от шеф Силвена Роу

Необходими съставки:

• 250 г боб Български Крина "Имало едно време..."

• стрък праз

• ½ глава лук

• 1 морков, нарязан на едро

• 2 дафинови листа

за пиперките

• 10-12 сухи червени пиперки

• 2 стръка ситно нарязан праз лук

• 70 едро смлени орехови ядки

• 3 скилидки чесън (пасиран)

• 3-4 супени лъжици зехтин

• 50 г масло

• 1 чаена лъжица пушен червен пипер

• сол и черен пипер на вкус

за соса

• 30 г масло

• 30 г брашно

• 400 мл бульон от варенето на боба

• сол и бял пипер на вкус

за маслото с червен пипер

• 60 г масло

• 1 чаена лъжица червен пипер

 

Начин на приготвяне:

Предварително за през нощта накиснете боба в студена вода за няколко часа. На следващия ден отцедете и сложете в тенджера. Добавете зеленчуците, дафиновия лист и залейте със студена вода. Кипнете, а след това намалете котлона и варете около 1 час. В края на готвенето посолете. Залейте пиперките с гореща вода и оставете за 10 минути да се накиснат. В тиган загрейте 2 супени лъжици от зехтина, маслото и сложете праза. Посолете, подправете с черен пипер и гответе 5-6 минути до омекване, като разбърквате от време на време. Добавете чесъна и пушения пипер. Разбъркайте и гответе още 30 секунди. Свалете от котлона и оставете настрана. Отцедете боба, като запазите течността от варенето. Отстранете зеленчуците и дафиновия лист. Сложете в купа и охладете за кратко. Добавете праза, ореховите ядки и разбъркайте. Започнете да пълните пиперките със сместа. Подредете в плитък съд и полейте обилно с останалия зехтин. Печете 20-25 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.

През това време пригответе соса и овкусеното масло. Соса пригответе, като в касерола разтопите маслото и добавите брашно. Гответе 2-3 минути, докато се запържи. Налейте бульона от варенето на боба при непрекъснато бъркане и оставете на котлона още 5-6 минути, докато се сгъсти. В малка касерола разтопете маслото. Оставете да кипне и добавете пипера. Разбъркайте и гответе 15-20 секунди. В чиния за сервиране сложете от соса. Отгоре поставете пиперките и поръсете с малко нарязани орехи. Полейте с овкусеното масло и добавете няколко листа пресен джоджен.

Да ви е сладко! И не забравяйте никога, че където и да ни е отвял вятъра през годината, пред каквито и предизвикателства да сме се изправяли, няма по-хубаво от това накрая да се прибереш в бащината къща, "когато вечерта смирено гасне". Защото Бъдни вечер и Коледа сами по себе си са любов - такава, която се раздава, без да очаква в замяна, такава, която не се измерва с броя на лъскавите подаръци под елхата, а в дирята, която оставя в сърцата на малки и големи.

Бъдете здрави, благодарни, малко по-смирени и нека любовта изпълва домовете ви! Весели празници от екипите на Крина и Dama.bg