Интересен пърформанс, наречен „Саможертва“ даде началото на третото издание на „Салон на галериите“.  Автор на „живата“ инсталация е Галина Христова, представена от галерия „Контраст”. Тя поднесе посланието на творбата чрез съвременен танц, като я „оживи пред погледите“ на публиката, за да я доразвие и да засили внушението, заложено в нея.

Стотици гости, приятели, галеристи и хора на изкуството се насладиха на представянето й и разгледаха произведенията на съвременни и вече утвърдени творци от цялата страна и от Европа.

„Когато създадохме „Салон на галериите“ с екипа ни, ние го направихме, защото смятахме, че българските галеристи трябва да бъдат подкрепяни. На третото издание на Салона си давам сметка, че това е дълбоко грешна теза. Българските частни галеристи са единствените хора в сектора на културата, които никога не са получавали държавна подкрепа. Винаги са се справяли сами в една сложна пазарна ситуация. Давам си сметка, че правим този проект, защото имаме много добри партньори. „Салон на галериите“ е партньорско начинание. То не е за подкрепа на един или друг. Много често се бяга от това да се говори за бизнеса в културата. Аз съм убеден, че бизнесът е едно от най-важните условия културата да може да се случва. Защото заедно с виталността на творчеството е необходимо да съществува и професионалната реализация, да възприемаме културата като индустрия. Така е от страна на нашия екип, така е и от страна на екипите на галериите. Изключително ми е приятно да открия едно от най-важните партньорски събития в българската култура – „Салон на галериите“, бяха думите на директора на НДК Мирослав Боршош по време на откриването.

Тазгодишното издание на „Салона“ ще продължи до 24 октомври в Зала 3 на НДК и е със свободен вход. Над 30 галерии от столицата и страната се представят по време на събитието. Те участват с произведения на знакови художници като: Магда Абазова, Георги Божилов, Димитър Казаков- Нерон, Румен Скорчев, Вихрони Попнеделев, Рада Цанкова и много други, както и колекциите с холандска живопис от XVII и XVIII век на галерия Униарт и графичната сбирка на Ателие-колекция на Светлин Русев с шедьоври на Гоя, Рембранд, Дюрер и Кете Колвиц.

За първи път тази година са представени и три европейски галерии –  от Виена, Базел и Братислава.

„Салонът” продължава с още една съпътстваща изложба, която се открива тази вечер от 18:30 ч. на полуетаж Изток в НДК. Тя е фотографска експозиция на подбрани произведения от „Златната книга” на българските икони - проект на издателство „Методиеви книги” и доц. д-р Ралица Русева – автор на текстовете. Целта на това издание е да популяризира образците на българската християнска живопис по технически иновативен начин.