Имате новородено вкъщи и най-вероятно не се наспивате? Отвсякъде валят съвети да спите, когато бебчо го прави и да зарежете неизмитите чинии и купчината, която чака да бъде изпрана и да просто да поспите? Е, оказва се, че да бъдеш родител включва грижата за много други неща, а това да си починеш пълноценно... остава почти неизпълнимо. Надяваме се следните няколко съвета да ви помогнат: 

1. Използвайте помпа за кърма

Някои родители започват да хранят бебето с биберон много рано. С помпа за кърма ще имате стабилно решение на проблема - храните бебето сутрин и отделяте кърма за по-късно, когато съпругът ви или някой помощник може да изпълни тази задача. Така, пропускането на едно хранене ви предоставя малко повече време, в което да поспите. 

2. Люлка

Ако имате люлка за бебчо, можете просто да я завържете с въженце, което стига до вас. Така имате система, с която да приспивате малчо отново, когато се разплаче, докато и вие лежите на леглото. Уверете се, че ще вържете въженцето така, че да бъде безопасно за бебето.

3. Среднощното похапване

Някои майки споделят, че когато се будят за нощното хранене похапват с бебетата си. Фъстъчено масло, чаша мляко или крекери с кисело мляко ще ви дадат енергия за сутринта. Същите тези майки признават, че храната им е помогнала да се чувстват много по-енергични на следващата сутрин.

4. Редуване

Някои родители минават към схемата на редуване за нощното хранене. Едната нощ поема мама, а следващата татко. Това може да бъде доста добре работещ вариант и за двамата. В тази ситуация е хубаво нещата да са предварително подготвени, за да не се губи излишно време, което може да мине в сън.

5. Отделни стаи

В нощите, в които единият е много изтощен, може просто да се премести в другата стая. Така ще си осигурите малко спокойствие без плач, смяна на пелени и хранене. Разбира се, между двамата родители трябва да има много подкрепа и разбирателство, за да може нещо подобно да бъде изпълнимо. 

6. „Работа“ на смени

Ако съпругът ви има енергия, можете да се разделите в двете части на денонощието. Единият да поеме сутрина, а другият част от нощта. В интерес на истината, мили татковци, знаем, че сте уморени, но дневната грижа за бебе е точно толкова изморителна, колкото и работата ви. Така че, без лигавщини! Жена ви също трябва да почива някога.

7. Ранно лягане

Лягайте си, когато бебето заспива. Понякога ще ви е трудно, защото най-вероятно ще имате много неща за вършене, а може би ще искате и малко време за себе си и половинката... Е, не забравяйте, че първо трябва да сте в кондиция и будни, за да направите каквото и да е. Легнете си!

8. Вземете детето при вас

Това е нож с две остриета, но помислете и за този вариант. Някои майки споделят, че когато бебчо е започнал да спи при тях, проблемът им сякаш е изчезнал. Имайте предвид, че когато детето ви свикне и започне да не се буди, ще бъде добре да го оставяте в неговото легълце, защото на по-късен етап тази стъпка може да ви създаде доста главоболия.