Учени доказаха, че голяма част от характера и предразположеността към болести зависи от това, през кой сезон от годината сме родени, тъй като всичко е свързано с хормоните, които произвежда нашето тяло.

Така например, ако сте родени през зимата, ранната пролет или есента, сте предразположени към депресия заради липсата на нужното количество серотонин в организма. Поне от биохимична гледна точка. Родените през есента живеят най-дълго, а тези през пролетта са сред най-високите хора. Това и други подобни повтарящи се масово в хората, родени в един и същи сезон, специфики засягат живота и здравето ни много повече, отколкото си мислим.

Е, готови ли сте да разберете малко повече за себе си?

Родени през зимата (22 декември - 20 март)

Родените през студените месеци са по-склонни да развиват сезонно афективно разстройство поради ниските нива на серотонин и допамин. Психолозите казват, че тенденцията към подобен вид депресии се наследява - ако майката е имала симптоми на сезонно разстройство по време на бременността (сънливост, депресия, намален мускулен тонус), то детето може да ги наследи.

Освен това, мъжете, родените през зимата, са предразположени към наднормено тегло. Според проучването влиянието на ниските температури в самото начало на живота кара тялото да натрупва лесно мастна тъкан.

Но пък зимните деца са с много по-самостоятелен начин на мислене и не се влияят от другите. Те обикновено са спокойни, задълбочени и нямат навика рязко да променят настроението си.

Родени през пролетта (21 март - 21 юни)

Хората, родени през пролетта, имат 11% по-висок риск да развият шизофрения. Учените смятат, че вирусите са виновни за всичко: през зимата и пролетта, боледуването е по-лесно от всякога. Настинката на бременна жена може да повлияе негативно на плода и да причини склонност към психични заболявания. 

Освен това, най-високите хора се раждат през април, а най-ниските - през октомври. И отново, виновни са хормоните: мелатонинът, който се произвежда под въздействието на слънчева светлина, засяга хормоните на растежа.

Децата, родени през пролетта и началото на лятото, се учат да четат и да броят по-бързо. Рискът от множествена склероза е по-висок. Разбира се, това заболяване не е провокирано, защото сте родени през пролетта. Въпреки това, най-висок процент от пациентите, страдащи от него, са родени през пролетта.

Мъжете, родени през пролетта, са по-спокойни и уравновесени.

Родени през лятото (22 юни - 22 септември)

Хората, родени през лятото, си лягат по-късно и спят по-малко. Нашите вътрешни часовници се регулират от най-ранна възраст, а през лятото слънцето грее по-дълго и навикът да не спим остава за цял живот.

Летните деца са щастливи и уверени. Според проучване, хората, които са родени през лятото, са по-оптимистични и смятат, че са щастливи. 40% от всички левичари се раждат между март и юли и учените все още не знаят защо това се случва.

Освен това, родените през лятото са предразположени към диабет тип 1. 

Родени през есента (23 септември - 21 декември)

Родените през есента са сред хората, които живеят най-дълго, но вероятността от поява на алергии също е по-висока. Може би това се дължи на дефицит на витамин D в ранна детска възраст.

Те също така отчитат и най-ниско ниво на депресия. Може би причината е, че в късните етапи на бременността майките ядат много плодове и зеленчуци, което означава, че са получили необходимите витамини.

В допълнение, няма наличие на вируси и отрицателното въздействие върху плода е по-ниско.