Звучи твърде хубаво, за да е истина, но едно ново проучване доказва, че ако хапваме десерт - заедно с традиционната си закуска - ще успеем да свалим килограми.

Сутринта е най-доброто време да консумирате сладки неща, тъй като именно тогава метаболизмът е най-активен - и имаме цял ден да изгорим калориите, според проучването. А ако включите бисквити или шоколад към закуска, богата на протеини и въглехидрати, това може да намали глада ви за сладко по-късно през деня.

Изследователите са разделили 193 човека с наднормено тегло, но без диабет, на две групи. Едната от тях е спазвала нисковъглехидратна диета и консумирала закуска, състояща се от 300 калории, а другата похапвала 600 калории сутрин, включително и шоколадова торта.

На средата на 32-седмичното проучване, участниците в двете групи са свалили средно по 15 килограма на човек. Но през втората половина на проучването, хората на нисковъглехидратна диета възвърнали средно по 10 килограма, а тези, които закусвали с десерт, свалили още по около 7 килограма средно.

“Групата, която е консумирала по-голяма закуска, включваща десерт, е усетила малко или никакво желание за въглехидратни храни по-късно през деня”, пояснява професор Даниела Якубовиц.

Накрая онези, които консумирали 600 калории на закуска, са отслабнали средно с по 18 килограма повече на човек от останалите.

Макар и двете групи да са поемали еднакъв брой калории ежедневно - 1600 калории за мъжете и 1400 - “участниците в нисковъглехидратната група са чувствали по-слабо удоволствие от храната и не усещали ситост”, разказва професор Даниела Якубовиц.

Техният глад за сладко и въглехидрати е бил по-силен и впоследствие ги е накарал да нарушат диетата си. Това също така означава, че групата, консумирала десерти, ще бъде по-успешна при задържане на теглото си. 

Според Професор Якубовиц опитите да се избягва напълно сладкото, могат да създадат психологическа пристрастеност към същите тези храни в дългосрочен план.

Закуската снабдява тялото с енергия за ежедневните дейности, активира функциите на мозъка и стартира ударно метаболизма и именно за това е от огромно значение за отслабването и поддържането на теглото.

Именно закуската е храната, която най-успешно регулира грелина - хормонът, който повишава глада, обяснява професор Якубовиц. Нивото му расте преди всяко хранене, но най-ефективно се потиска по време на закуска.

Базирайки проучването си на този факт, изследователите искали да определят дали времето на хранене и съдържанието му влияят на теглото в краткосрочен и дългосрочен план или всичко зависи единствено от количеството калории.
Според професор Якубовиц, едно от най-големите предизвикателства за хората, е да успеят да задържат свалените килограми дългосрочно.

Приемането на по-голяма част от дневните калории за закуска наистина е ефективно. То влияе не само на функциите на тялото, но и потиска апетита. Стриктните диети, които забраняват десерти и въглехидрати, са ефективни първоначално, но впоследствие карат спазващите ги да ги нарушават. В резултат от това, те възвръщат първоначалното си тегло.

В крайна сметка, проучването показва, че една диета трябва да бъде реалистична, за да може да бъде възприета като начин на живот. “Затова е по-добре да притъпявате апетита си, отколкото да се лишавате и тормозите, за да отслабнете”, категорична е професор Якубовиц.