X

Шоколадовата торта за закуска може да ви помогне да отслабнете

от в 09:25 на 07.03.2016 в Здраве и спорт | Диети

Оцени тази статия:
Шоколадовата торта за закуска може да ви помогне да отслабнете Силвия Дупчанова

Шоколадовата торта за закуска може да ви помогне да отслабнете

Шоколадовата торта за закуска може да ви помогне да отслабнете

Звучи твърде хубаво, за да е истина, но едно ново проучване доказва, че ако хапваме десерт - заедно с традиционната си закуска - ще успеем да свалим килограми.

Сутринта е най-доброто време да консумирате сладки неща, тъй като именно тогава метаболизмът е най-активен - и имаме цял ден да изгорим калориите, според проучването. А ако включите бисквити или шоколад към закуска, богата на протеини и въглехидрати, това може да намали глада ви за сладко по-късно през деня.

Изследователите са разделили 193 човека с наднормено тегло, но без диабет, на две групи. Едната от тях е спазвала нисковъглехидратна диета и консумирала закуска, състояща се от 300 калории, а другата похапвала 600 калории сутрин, включително и шоколадова торта.

На средата на 32-седмичното проучване, участниците в двете групи са свалили средно по 15 килограма на човек. Но през втората половина на проучването, хората на нисковъглехидратна диета възвърнали средно по 10 килограма, а тези, които закусвали с десерт, свалили още по около 7 килограма средно.

“Групата, която е консумирала по-голяма закуска, включваща десерт, е усетила малко или никакво желание за въглехидратни храни по-късно през деня”, пояснява професор Даниела Якубовиц.

Накрая онези, които консумирали 600 калории на закуска, са отслабнали средно с по 18 килограма повече на човек от останалите.

Макар и двете групи да са поемали еднакъв брой калории ежедневно - 1600 калории за мъжете и 1400 - “участниците в нисковъглехидратната група са чувствали по-слабо удоволствие от храната и не усещали ситост”, разказва професор Даниела Якубовиц.

Техният глад за сладко и въглехидрати е бил по-силен и впоследствие ги е накарал да нарушат диетата си. Това също така означава, че групата, консумирала десерти, ще бъде по-успешна при задържане на теглото си. 

Според Професор Якубовиц опитите да се избягва напълно сладкото, могат да създадат психологическа пристрастеност към същите тези храни в дългосрочен план.

Закуската снабдява тялото с енергия за ежедневните дейности, активира функциите на мозъка и стартира ударно метаболизма и именно за това е от огромно значение за отслабването и поддържането на теглото.

Именно закуската е храната, която най-успешно регулира грелина - хормонът, който повишава глада, обяснява професор Якубовиц. Нивото му расте преди всяко хранене, но най-ефективно се потиска по време на закуска.

Базирайки проучването си на този факт, изследователите искали да определят дали времето на хранене и съдържанието му влияят на теглото в краткосрочен и дългосрочен план или всичко зависи единствено от количеството калории.
Според професор Якубовиц, едно от най-големите предизвикателства за хората, е да успеят да задържат свалените килограми дългосрочно.

Приемането на по-голяма част от дневните калории за закуска наистина е ефективно. То влияе не само на функциите на тялото, но и потиска апетита. Стриктните диети, които забраняват десерти и въглехидрати, са ефективни първоначално, но впоследствие карат спазващите ги да ги нарушават. В резултат от това, те възвръщат първоначалното си тегло.

В крайна сметка, проучването показва, че една диета трябва да бъде реалистична, за да може да бъде възприета като начин на живот. “Затова е по-добре да притъпявате апетита си, отколкото да се лишавате и тормозите, за да отслабнете”, категорична е професор Якубовиц.

 


Теми   закуска | отслабване | проучване

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.