Когато обмисляте режима си за отслабване, е добре да погледнете етикета по-надолу от броя на калориите и да се фокусирате върху повишаване на приема на протеин. Ако ви е трудно да въведете адекватно количество белтъчини в диетата си, ето няколко причини да започнете да го правите.

Държи ви сити

Според Естер Блум, клиничен и холистичен диетолог, високопротеиновите храни регулират апетита ви, тъй като отнемат повече време за обработка и храносмилане, което означава, че тялото ви гори повече калории след приема им. Естер е открила, че нейните клиенти започват да отслабват много по-лесно, щом започнат да ядат повече протеин.

Поправя мускулната тъкан

Скорошно проучване показа, че в допълнение към редовните тренировки, удвояването на протеиновия прием може да бъде ключът към изгарянето на излишни мазнини без намаляване на мускулната маса. Според Тим Рич, фитнес мениджър, всеки, който тренира за издръжливост или сила, се нуждае от поне 10 грама протеин веднага след интензивната тренировка, за да се убеди, че тялото му получава необходимите хранителни съставки, за да опази мускулите и да се възстанови.

Помага ви да помислите отвъд калориите

Да, важно е да знаете броят на калориите, които приемате, за да достигнете целите си, но това не е всичко. Макар и понякога да са по-калорични, някои храни богати на протеин като чистите меса, рибата и ядките са перфектни за поддържане на здравословна (и засищаща) диета, която ви кара да се чувствате енергични. Ако сте избрали да бъдете вегетарианец или веган, не забравяйте да консумирате достатъчно протеинови храни като киноа и амарант.