Освен че изглеждат много симпатично и са страхотна украса за празничната трапеза, тези шоколадови великденски кошнички са сурови, не съдържат глутен и са напълно вегански. И се приготвят само за 20 минути! Вижте как:
За шоколадовите гнезда
Необходими съставки:
- 100 грама кокосово масло
- 3 с. л. мед или подсладител по ваш избор
- 2 с. л. какао на прах
- 50 грама сушен кокос
- 50 грама кокосови стърготини
- 50 грама бадемови люспи
Всички съставки трябва да са сурови и без захар. Не е необходимо да сте прекалено прецизни с мерките – по една шепа от сушения кокос, кокосовите стърготини и бадемовите люспи ще ви свършат работа.
Начин на приготвяне:
1. Разтопете кокосовото масло на ниска температура и го смесете с меда и какаото, за да образувате шоколадов сос.
2. В голяма купа смесете сушения кокос, кокосовите стърготини и бадемовите люспи. Изсипете отгоре шоколадовия сос и бъркайте, докато всичко е напълно покрито. Поставете купата в хладилник за около 5 минути, за да се охлади шоколада и да се сгъсти сместа.
3. Разделете сместа в 8 формички за кексчета (около 2 супени лъжици във всяка) и оформете с помощта на задната страна на лъжицата или палеца си.
4. Оставете в хладилника за около 30 минути.
За яйчицата от марципан
Необходими съставки
- 25 грама смлени бадеми
- 3 супени лъжици мед или подсладител по ваш избор
- натурална боя за храна
1. За да приготвите суров марципан, смесете бадемите и меда в блендер, докато получите гъста смес, която може да се оформя на топка. Ако е необходимо добавете още мед, докато сместа прилича на марципан и може да бъде месена като тесто.
2. Разделете на 3 порции и смесете различните бои за храна отделно. Можете да използвате 1/3 ч. л. спирулина за зеленото, 1/3 ч. л. куркума за жълтото и 1 ч. л. череши на прах за розовото.
3. Оформете марципана на малки топчета, след което ги притиснете отстрани, за да заприличат на яйчица. Оставете в хладилника да се стегнат.