Червеното вино и черният шоколад крият редица здравословно ползи и една от тях е забавянето на стареенето, доказа ново проучване.

Полезните свойства на двете се дължат на химическото вещество ресвератрол, което се произвежда от редица растения. Този вид антиоксидант се класифицира като фитоестроген поради способността му да си взаимодейства с естрогенните рецептори по положителен начин.

Въпреки че има хранителни добавки с химически синтезиран ресвератрол, най-добрият естествен източник е червеното вино, тъй като веществото се съдържа в ципата на червеното и лилавото грозде. Веществото може да бъде намерено и в какаото и в някои тъмни горски плодове, като боровинки, черници и американски боровинки.

С възрастта настъпват промени в деленето на клетките и някои стари клетки спират да се делят. В ново проучване, ръководено от д-р Ева Латоре, учени са инжектирали вещества, много сходни до ресвератрол, за да „съживят“ остаряващи човешки клетки и те се започнали да се делят отново.

Д-р Латоре казва: „Когато видях някои от клетките да се подмладяват, не можах да повярвам. Старите клетки приличаха на млади клетки. Беше станала истинска магия. Повторих експеримента няколко пъти и всеки път клетките се подмладяваха. Много съм развълнувана заради потенциала на това откритие.“

Нещо повече, ресвератролът е много силен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали, които пък повишават своето количество заради нездравословния начин на живот и замърсената околна среда. Освен това ресвератролът предпазва мозъка и нервната система по-добре от всеки друг антиоксидант, твърдят американски учени, които са забелязали, че ресвератролът увеличава кръвния поток към мозъка.

Този антиоксидант намалява и риска от диабет, подобрява храносмилането и помага при свалянето на килограми.

Така че ние ви съветваме от време на време да си похапвате по едно парче черен шоколад и да изпивате по една чаша червено вино, защото ползите са бебзрой.