Ще се изненадате какви са признаците, които показват, че ще сте добри родители. За всеобщо учудване те нямат нищо общо със смяна на памперси и затопляне на мляко...

1. Сприятелявате се лесно

Може би нямате безкраен списък от приятели, но определено поддържате връзка с тези от училище. Дори да не е постоянно, достатъчно е да се интересувате как са. Психолози смятат, че това е много добър признак за потенциален добър родител. Причината се крие във връзката, която ще изградите с децата си. Ще бъде специална за тях, защото живо ще се интересувате от емоционалното им състояние, което е най-важно. Хората, които поддържат дълготрайни отношения държат на думата си, а това е изключително важно за едно дете, за да се чувства сигурно.

2. Имате сериозно CV

Заемали сте много и различни длъжности през годините. Това изключително много разширява светогледа ви, защото сте комуникирали с всякакви хора в различна среда. Важно е да сте се задържали на някоя позиция поне няколко години – това е показател, че можете да решавате проблеми, което е важно когато става въпрос за деца. Все пак ви предстои най-сериозната и съвестна работа – да изградите личност. Когато заемете това „работно място“ няма да имате почивен ден!

3. Работата с клиенти не ви напряга

Когато обслужвате хора е нужно много търпение и самоконтрол. Особено в някои ситуации. Съумявате ли да останете спокоен и учтив в напрегнати ситуации, вие ще бъдете прекрасен родител. Това качество е изключително ценно! Родителите трябва да знаят как да овладеят емоциите си особено когато нещата, които искат не се получават от първия път. Ще се изненадате колко изнервящи могат да са децата и бъдете сигурни, че търпението ви ще бъде изложено на изпитание.

4. Потапяте се в книгите

Да можете да виждате света през очите на другите дори когато това не е вашата призма, е особено ценно. Добрият родител се опитва по всякакъв начин да разбере детето си и да открие най-правилното решение – съобразено с неговия свят. Това означава да можете да се потопите в него...

5. Отказали сте работен проект, за да си починете

Ако мислите, че сега ви е трудно да балансирате живота си, почакайте докато се появят децата. Когато казвате „да“ на нещо това автоматично онзачава, че отправяте „не“ към много други неща. Ако е важно събитие за вашето дете? Трябва да знаете как да откажете учтиво, когато е във ваш интерес. Ще дойде момент, в който ще трябва да намерите най-важния баланс – между грижата за вашето дете и смаите вас. Когато си давате нужната почивка отглеждането на деца е весело и приятно.

6. Публикувате снимки с птички и дървета в социалните мрежи

Това е показател, че знаете как да се наслаждавате на живота и виждате красотата около вас, колкото и забързано да е ежедневието ви. Да се насладите на спящото си дете или начина по който се смее ще бъде най-голямата радост за вас. Важното е, че сте способни да го видите дори когато мивката е препълнена с мръсни чинии, навсякъде са разхвърляни играчки, а вие трябва да готвите.

7. Посещавали сте психолог

Днес това е често срещано и не се смята за нещо необичайно и откачено. Фактът, че сте в състояние да осъзнаете, че има проблем и да потърсите помощ е показателен, че сте отговорен към себе си, а съответно и към другите. Хубаво е да сте отстранили съмненията, които ви тормозят преди да имате дете. Много хора решават да имат деца, за да избягат от пробелмите, поддържайки грешната представа, че малкото същество ще реши всичко. Бебето ви ще бъде благословия и щастие, а не терапевт.

8. Занимавате се с изкуство

Посещавате някакви курсове свързани с таланта ви? Браво нас вас! Това означава, че искате да се учите и развивате. Освен това, усвоявате начини на преподаване – от вашия учител. Това ще ви научи, как да поднасяте информация по интересен начин. В процеса на работа ще се отпускате да задавате въпроси и да правите грешки – смислен урок за вашето дете.

9. Добър слушател сте

Ако вие сте отдушникът на компанията, това означава, че можете да слушате и да проявявате разбиране. Проявата на емпатия е много важна за децата, а знайте, че те имат чувствителни радари за искрените неща. Ще усетят, ако го правите насила. Децата се нуждаят от това да бъдат чути.

10. Сигурни сте в себе си

Много често срещано явление сред младите майки е да не харесват тялото си, особено след раждане. Да се научите да приемате себе си в определена ситуация, ще ви научи да приемате и детето си, когато допуска грешки. Важно е да можете да се доверявате на собствената си интуиция и чувство, без значение дали става въпрос за вас, или за детето ви. Вие знаете най-добре!

Може би се изненадахте от тези признаци, но ако се замислите в тях има много логика. Отглеждането на дете изисква голяма палитра от качества и стабилни черти на характера, които се проявяват в много други сфери от живота ни.