Родителите са основният източник на информация за всяко дете, но това не означава, че са най-достоверният. Те често прибягват до „бели лъжи“ или до лъжи, които ще улеснят живота им. Понякога обаче родителите ни лъжат и без да го съзнават.

Днес ви представяме 10 типични родителски лъжи. Някои от тях родителите ни използваха за собствена полза, а в други вярваха и самите те. Днес ще разбием всички останали митове.

1. Ушите ти стават червени, когато лъжеш

Много удобно, нали? Вярно е, че има хора, които целите почервеняват, когато лъжат и се притесняват, но червените уши всъщност показват, че ви е прекалено топло и тялото има нужда от охлаждане.

2. Ако стоиш твърде близо до телевизора, ще си развалиш очите

Този мит е много популярен. Всъщност в него има и частица истина, но ако живеехме през 50-те години. В началото телевизорите са излъчвали много високи нива на радиация и не било никак полезно да стоиш близо до телевизора. Днес обаче не е така. Продължителното взиране в екрана временно уморява очите, но няма особено значение на какво разстояние стоите от екрана. Освен това едно дългогодишно проучване показва, че за късогледството при децата е виновна наследствеността, а не стоенето пред телевизора или компютъра.

3. Ще се разболееш, ако стоиш близо до микровълновата

Модерните микровълнови печки са напълно безопасни, стига да работят изправно, но дори вратичката да не е напълно изправна и да изпуска радиацията, нивата са много ниски.

4. Ще заболееш от артрит, ако си пукаш кокалчетата на пръстите

Сигурни сме, че поне веднъж в живота ви баба ви или майка ви ви е казвала да не си пукате кокалчетата на ръцете, защото е вредно. Е, мама/баба се е объркала, защото пукането на ставите не е опасно и няма никаква връзка между артрита и пукането на кокалчетата.

А как се получава пукането? Ставната капсула, която покрива ставата, съдържа специална течност, която се нарича синовиална. Тази течност служи като смазка и подхранване на ставата. В тази течност се съдържат разтворими газове, сред тях са кислород, азот и въглероден двуокис. Когато натиснете ставата по определен начин, налягането в ставната капсула намалява и това предизвиква издаването на щракащия звук, който е следствие на освобождаването на разтворимите газове.

5. Ще имаш акне, ако ядеш шоколад

Истината е, че по този въпрос още се спори. Според едно проучване шоколадът води до появата на акне. Учените обаче смятат, че няма достатъчно данни за връзката между двете и акнето е свързано предимно с други обстоятелства – хормони и замърсяване на кожата. Все пак намаляването на рафинираната захар води до подобряване на състоянието на цялото тяло, включително и на кожата, така че е най-добре да я избягвате.

6. Ако глътнете дъвка, тя ще остане в стомаха ви цели 7 години

Ако глътнете дъвка, тя ще бъде преработена от стомаха ви, както всичко останало, но ще отнеме малко повече време – само няколко дни, а не години.

7. Ако пипнете жаба, ще ви се появят брадавици

Брадавиците се появяват заради човешкия папилома вирус в комбинация с отслабена имунна система.

8. Косата ви ще започне да расте по-бързо, ако се подстригвате по-често

За съжаление, скоростта, с която расте косата ви, няма нищо общо с това колко често я подстригвате. Средната скорост, с която расте човешката коса, е 0,24 мм на ден. Има много фактори, които влияят на растежа ѝ – възрастта, хормоните, дори сезонът, но не и честото подстригване.

9. Ако се стреснеш, лицето ти ще остане с тази физиономия 

Или ако детето прави едни и същи глупави физиономии, майка му му казва – стига, че така ще си останеш. Разбира се, това са митове. Няма връзка между внезапната уплаха и дисфункцията на лицевия нерв.

10. Ако играеш видео игри твърде дълго, ще развалиш телевизора

Много удобно, мамо, но не е вярно. Всеки телевизор се разваля с течение на времето, независимо колко често или рядко сте играли компютърни игри на него.