Цезаровото сечение на Кариса Бугал трябвало да бъде рутинна процедура с щастлив край, но раждането претърпяло неочакван и ужасяващ обрат. Оказало се, че майката от Колорадо, САЩ, има рядко клинично състояние, което засяга една от 80 000 родилки.

Кариса имала амниотична емболия – състояние, при което околоплодните води навлизат в кръвния поток на майката и причиняват отказването на редица органи. Състоянието се проявява внезапно по време на раждане или до 48 часа след него, няма начин да бъде предвидено или предотвратено. Много майки не оцеляват. Преди години смъртността достига до 80%, а днес е около 40%.

Малко преди лекарите да открият проблема при Кариса, те забелязват, че пулса на неродения ѝ син се забавя – неговия живот също е в пряка опасност.

Кариса трябвало да избира между цезарово сечение под пълна упойка, което да спаси живота на детето ѝ, но да отнеме нейния собствен, или цезарово сечение, при което да е будна, за да спасят нея, но да убият детето ѝ.

Майката избрала най-бързия вариант – с пълна упойка. Това е и последното решение, което някога ще направи.

След операцията Кариса се събужда и пита колко тежи малкото ѝ момченце Деклан. Минути след това издъхнала.

„Как да обясня на сина си, че майка му е починала, защото го е родила? Мисля си за това през цялото време”, разказва нейният съпруг Уес. „Как да му отговоря, когато ме попита „Къде е мама?”.

Кариса е била на 34 г. и след месец е трябвало да празнува 8-ата годишнина от сватбата си.

Тя е направила най-голямата майчина саможертва, която много не биха сторили. Деклан никога няма да опознае майка си, но се надяваме, че ще знае колко смела е била тя.