В 21-ви век всеки от нас има възможност да си подари най-доброто, за да се чувства добре и да подобри качеството си на живот. Грижата за здравето е приоритет за всеки един от нас. И именно напредването на технологиите и науката днес направиха възможно замразяването на стволови клетки. 

Сигурни сме, че сте чували за наличието на био банки, които предлагат съхраняването на стволови клетки, но какво точно означава това, какво представлява самата процедура, за кого и кога е подходяща?

Всеки от нас започва живота си от една първична клетка, която има уникалната способност да се самовъзпроизвежда неограничено, като съхранява пълният потенциал да се превърне във всеки един вид от над 200-те специализирани клетки изграждащи различните тъкани и органи в човешкото тяло.

Чудото на стволовите клетки

Стволовите клетки са в основата на развитието на всяко живо същество. В човешкото тяло има различни видове стволови клетки. Те могат да бъдат намерени и извлечени от тъкан, кръв, костен мозък. С увеличаване на възрастта, обаче тяхното количество и качество започва да намалява и те губят част от лечебния си потенциал. 

Най-общо стволовите клетки могат да се разделят на две: 

- Ембрионални стволови клетки – тези стволови клетки може да се превръщат във всеки един вид специализирани клетки. Този вид клетки са обект на многобройни научни изследвани, но са забранени за съхранение и лечение поради етични проблени и съображения за безопасност.

- "Възрастни" или зрели стволови клетки – единствените, които реално се ползват за лечение. От тях произлизат специализираните клетки, които дават началото на всяка тъкан и орган в нашето тяло.

Днес стволовите клетки се използват за лечение на десетки заболявания. Приложението им в медицината е много широко застъпено. Например, ако човек има раково заболяване на кръвта, трансплантацията на стволови клетки може да подпомогне много провеждащото се лечение или дори да бъде животоспасяваща.

Стволовите клетки могат да възстановят и увредените нервни и сърдечно- съдови тъкани.

Днес трансплантацията на замразени стволови клетки набира все по-голяма популярност и помага на много хора да се справят със сериозни здравословни проблеми. Към днешна дата се правят над 50 000 трансплантации на костен мозък годишно. 

Лечение със стволови клетки

Стволовите клетки могат да се използват за лечение и терапии при редица заболявания:

- Лечения на различни видове онкологични заболявания

- Лечение на метаболитни заболявания 

- Възстановяване на увредени тъкани вследствие на различни заболявания

- Автоимунни заболявания

- Лечение на дегенеративни заболявания, като Алцхаймер и Паркинсон

Днес има общо над 100 утвърдени терапии за различните видове заболявания и стотици терапии в клинични изпитвания и експериментални такива. Провеждат се много изследвания и проучвания в областта на лечение на детска церебрална парализа и диабет, които са бичът на нашето време.

Замразяване на стволови клетки: Как?

Най-често стволовите клетки се извличат от костния мозък или мастната тъкан на възрастен човек. Много родители, обаче избират да замразят стволови клетки още при раждане на бебето. Стволови клетки по време на раждане се взимат от кръвта, която се намира в пъпната връв и от самата пъпна връв.

Стволовите клетки, взети при раждане, трябва да бъдат обработени и замразени в рамките на не повече от 24 часа след раждането, за да бъде запазен пълният им лечебен потенция и възможност за използване в бъдеще. Всяка проба стволови клетки е индивидуална и с различни показатели. След вземането, обработката и тестването на стволови клетки се установява тяхната годност, т.е. дали отговарят на всички необходими показатели за годна проба и имат ли възможност за използване в бъдеще при необходимост от лечение. 

На теория стволовите клетки могат да се съхраняват неограничено време. Практиката показва, че могат без проблем да бъдат съхранявани до около 40 години. В световен мащаб има 35 годишна проба размразена и използвана успешно за лечение. Сроковете за съхранение, които предлагат био банките са административни. След изтичането на срока по договор , той може да бъде удължен. Административните срокове, които предлагат био банките са от 20 до 30 години.

Замразяване на стволови клетки - услуга, достъпна за всички

С напредване на медицината и технологиите, с възможността за достъп до повече информация и все по-нарастващата ангажираност на хората към собственото им здраве, тази услуга доби голяма популярност и разбира се достъпност. На българският пазар има редица представителства на био банки за съхранение на стволови клетки. Прекрасна новина е, че има вече и изцяло български био банки, предлагащи тази услуга.

Тъканна Банка "Биорегенерация" е най-голямата българска тъканна банка. Помещава се в сградата на МБАЛ Надежда, гр. София. Предлага на своите клиенти качествена услуга на достъпна цена, с възможност за разсрочено плащане и отстъпки. Биорегенерация съхранява проби стволови клетки от 2005 година. От тогава до днес е спечелила доверието на над 4000 семейства.

Цялата процедура по сключване на договор за съхранение на клетки и самото съхранение е изключително опростена, тъй като не се ползват посредници и външни куриерски фирми за превоз на извлечения биологичен материал. Биорегенерация поема пряка отговорност за изпълнението на всички ключови етапи от процедурата.

Грижата за бъдещето започва днес

Въпрос на личен избор е дали родителите ще изберат да замразят стволови клетки на новороденото им бебче. Най-важното, което трябва да запомним е, че именно това е процедурата, която ни дава спокойствие за бъдещето, процедура, която може да помогне за спасяването на живот. И най-хубавото е, че Биорегенерация е тъканната банка в България, която ни помага днес, за да имаме спокойно бъдеще.