Да отгледате ментално стабилно дете не означава, че то няма да плаче или да се чувства тъжно понякога. Да си психически силен не те застрахова от болките в живота и не потиска емоциите ти. Точно обратното е – те могат да изразят чувствата си, без да се притесняват и след труден период ще знаят как да продължат.
За да можете да възпитате такова дете се откажете от следните 12 вредни навика.

1. Не превръщайте детето си в жертва

Това че отборът е паднал във волейболен мач или детето се е провалило в училище не го прави жертва. Отхвърлянето, загубата и провалът са част от живота. Не позволявайте на децата ви да се самосъжаляват, а им покажете, че не се е случило нищо страшно. Нека да мислят, че някои обстоятелства не зависят от тях и просто трябва да ги приемат.

2. Не пораждайте чувство за вина

Да породите в детето си чувство за вина е много тежко поносимо за него. И деца, които не могат да се справят с това, няма да могат да казват „не“. Изключете реплики като „ако ме обичаш, направи това“. Покажете на децата си, че дори вие понякога изпитвате вина, но това не пречи да взимате мъдри и обмислени решения.

3. Не правете децата си център на Вселената

Ако насочите цялото си внимание към децата, те ще израснат с идеята, че целият свят трябва да го прави. По-късно това ще им създава сериозни проблеми. Научете ги да са в състояние да преценят какво могат да дадат на света и че никой не им длъжен.

4. Не допускайте страхът да диктува решенията им

Ако мислите да ги отглеждате в стъклена кутия и да ги пазите от всичко, не им причинявайте това. Покажете на децата си, че най-добрият начин да решиш проблем е да се изправиш пред него. В никакъв случай не решавайте вместо тях. Те трябва да излизат от зоната си на комфорт, за да вървят напред.

5. Не позволявайте децата да диктуват правилата

Ако оставите те да решават какво ще се яде или къде да ходите на ваканция, знайте че им поставяте на плещите отговорност, която още не са готови да поемат. Третирате ли ги като „шефове“ или допускате ли да се държат като такива, всъщност ги лишавате от ментална сила. Дайте възможност на децата си да чуват неща, които не искат да знаят и да правят неща, които не искат да правят, за да намерят начин да се справят със ситуациите, които ги очакват.

6. Не бъдете перфекционисти

Да очаквате от тях да се представят добре е здравословно. Но очакването да са перфектни няма да доведе до нищо хубаво. Деца, които се опитват да се превърнат в перфектни, а не да дават всичко, на което са способни, се тормозят изключително много. Освен това ще се държат с останалите по същия начин, а това би им донесло разочарование.

7. Не им позволявайте да бягат от отговорност

За децата е важно да се научат, че имат отговорности – няма значение дали са свързани с домашни задължения, или училище. Трябва да знаят, че действията и постъпките им имат последствия.

8. Не ги предпазвайте от болката

Наранените чувства и тъгата са част от живота. Когато оставяте децата да изживеят тези усещания, всъщност им позволявате да намерят начин да се справят с тях. Бъдете тяхна подкрепа през този период и се опитайте да разберете какво чувстват, за да могат да се научат и на състрадание.

9. Не се чувствайте отговорни за чувствата на децата си

Има родители, които изпитват вина за това, че децата им са тъжни и страдат. Ако се впуснете веднага да ги успокоявате, те ще усетят това. По този начин, в бъдеще, ще държат отговорни други хора за емоциите си. Оставете ги да сбъркат и им покажете как да се учат от грешките си, а не да обвиняват другите. Така ще изградите мъдри и силни личности.

10. Не бъркайте дисциплината с наказания

Наказанията предполагат страдание, защото сме допуснали грешка. Дисциплината ни учи как да се справим по-добре в бъдеще. Чрез нея разбираме какво е добре да правим и какво не е. Да отгледате дете, което се страхува да направи грешка не е същото като човек, който се старае да прави мъдри избори.

11. Не им позволявайте да избират лесния път

В много ситуации дори родителите помагат на децата си да изберат по-лесния вариант – в някои случи така е по-лесно и за тях самите. Но не забравяйте, че по този начин ги приучавате на вредни навици.

12. Не забравяйте голямата картинка

Понякога сме толкова погълнати от всекидневния хаос и задачи, че забравяме да се фокусираме върху големите неща, като например ценностна система. Изключително важно е да държите децата съсредоточени върху основните принципи, които искате да изградите в тях.

Бъдете сигурни, че давате правилния поглед върху живота на вашите деца. Замислете се, кои ценности искате да носят те и наблегнете върху тях.