Както знаем мъничките очи гледат и се учат постоянно!

Скъпи родители, знаем, че постоянно се стараете да дадете най-добрите уроци за живота на децата си. Настоявате да казват „моля“ и „благодаря“, напомняте им, че трябва да ядaт с нож и вилица и никога няма да ги оставите да си издухат носа на публично място?

Чудесни сте!

Но има един урок, който може би сте забравили да им предадете. Урок, който не може да бъде предаден в разговор, а трябва да им покажете.

Ново проучване показва, че децата получават много повече от генетично наследство от родителите си. Абсорбират като гъбки качества като упоритост и постоянство, наблюдавайки как се дръжат възрастните около тях.

Според изследването децата учат по подразбиране механизмите, с които един възрастен се справя с даден проблем. Те усещат дали той проявява постоянство и упоритост. В по-късен етап от живота им това ще се прояви и в тяхното поведение. Според специалистите, които се занимават с проучването, ние възрастните, изобщо не осъзнаваме колко много попиват малчуганите от нашето поведение.

В експримента са включени 262 бебета на възраст от 13 до 18 месеца. От резултатите става ясно, че децата не копират конкретни действия и мимики, а по-скоро модела на поведение, който възрастните показват. Оказва се, че можем да имаме много по-голямо влияние върху децата си с действие, а не с приказки и то в много ранна детска възраст.

Предстои проучване по въпроса кои са най-интересните действия за малчуганите и кои от тях имат най-голямо влияние върху тях.

Истината е, че децата много силно попиват и усещат емоции – веднага биха разбрали вашето насторение в дадена ситуация. Това ще изгради несъзнателен модел на поведение, който те ще използват в бъдеще.

Оказва се, че ако искаме да възпитаме конкретни неща в децата си, всъщност трябва да се превърнем в хората, които бихме искали да станат някой ден.

Така ще се научат най-лесно и бързо!