Децата умеят да обичат безрезервно, да прощават искрено, да се радват на живота безгранично. Тези малки и неустоими същества са безкрайно любопитни и всичко, което правят е съпътствано от огромен ентусиазъм. За разлика от тях, ние възрастните обаче, се скитаме из живота, грижейки се повече за задълженията, отколкото за собственото си щастие. Годините и опитът, който идва с тях, ни карат да забравим безгрижноста от детските дни и ни отнема възможността да оценим нещата, които някога са ни карали да сияем от щастие. Децата могат да ни научат на прекрасни житейски уроци. Те могат да бъдат наши духовни учители, наши гурута. Ето някои от тези уроци:

1. Обичайте безусловно. Децата не виждат никакви интереси в хората, които обичат и не се страхуват по никакъв начин да покажат своята обич. Те ще ви прегърнат с всичка сила и то без да искат нищо в замяна. Личицата им ще заблестят от щастие, когато ви видят, дори и да сте били разделени само няколко часа, а вие ще се чудите "С какво съм заслужила това?" Децата не искат нищо в замяна, достатъчна им е само същата чиста, искрена и всеотдайна любов, която ви дават.

2. Радвайте се на малките неща! Вижте света през очите на малко дете и ще видите колко е очарователен и не чак толкова лош той всъщност. Малките неща имат потенциала да ни вдъхновяват и децата го знаят. Те могат с часове да се радват на водата на плажа например или пък на птиците, които летят над главите им, на дъжда, който се изсипва над главите им... "Насладете се на малките неща, един ден може би ще погледнете назад и ще осъзнаете, че те са били големи" - Робърт Браулт.

3. Гледайте на всеки ден като на още шанс за ново начало. Малките деца не прехвърлят грешките от миналото в настоящето. Те ги оставят там и се стараят да направят следващия ден по-добър от предходния. 

4. Танцувайте, когато никой не ви вижда. Покажете най-смелите си танцувални движения пред огледалото. Позволете си да бъдете далеч от суетата. Удоволствието е гарантирано!

5. Приятелството е по-ценно и от най-голямото богатство на света! За всяко дете играчките са истинско съкровище, но е истина и че те веднага биха се отказали от любимата си кукла или количка, за да пощуреят с някое от другарчетата си. А ние защо не вземем пример точно от това? Ще видите усмивки и искрена радост, докато две деца тичат, отколкото когато едно дете играе само, в пълно с играчки помещение, нали така? 

6. Болката изчезва моментално с целувка и любов. На всички ни е ясно, че когато едно дете падне, моменталн до него дотичва майка му, която го целува и прегръща, за да мине удареното. Неговите сълзи веднага изчезват, а изследванията показват, че това е така, тъй като целувките, прегръдките и докосванията от любим човек, всъщност имат свойството да намалят емоционалната и физическа болка. 

7. Живейте с отворен ум. Децата не си поставят ограничения и получават винаги това, което светът им предлага. Опитайте! 

8. Показвайте свободно своите чувства. Възрастните сме свикнали да прикриваме чувствата си и едва с течение на времето да се отпуснем и да почнем да ги демонстрираме по-свободно. Децата обаче, плачат, когато нещо ги нарани, смеят се на глас, когато са радостни и прегръщат и целуват, когато искат да се сближат с някого... 

9. Мечтайте за големи неща! Попитайте едно дете какво иска да стане, когато порастне и то без да се замисли, най-вероятно ще ви отговори или пилот, или принцеса. Детските мечти нямат граници, а вярата е тази, която им е най-добър съюзник. 

10. Научете се да задавате въпроси... Много!

Милиони недоразумения се раждат от факта, че хората обожават да правят свои си изводи и предположения, вместо да питат. А децата... те имат милиони въпроси и не се страхуват да ги зададат на глас. 

11. Живейте за момента! Децата не живеят в миналото, нито се грижат твърде много за бъдещето си. Те не кроят големи планове, а живеят спонтанно и за мига. Знаят да дадат 100% от себе си в това, което правят в моемнта и се наслаждават на всяка секунда.

12. Вслушвайте се в тялото си. Така, както децата ядат, когато са гладни, спят, когато са уморени и пият, когато са жадни... Те са бойци, които не позволяват никакви пречки да застанат на пътя на техните нужди. Поучете се от тях!

13. Смейте се на глас! Тъжен е фактът, че дните на много възрастни минава без нито една усмивка. Малките нямат време за размисъл дали и как да се смеят. Те просто се смеят на глас, където си пожелаят. "Ден без смях е като пропилян ден!" - Чарли Чаплин. 

14. Упражненията могат да бъдат и забавни! Помните ли колко се радвахте като деца, когато се състезавахте, катерехте по дърветата и играехте на криеница? Защо това да не може да бъде и сега? Децата се учат непрекъснато да правят най-разнообразни физически упражнения, но не защото е здравословно, а защото е забавно. 

15. Не се срамувайте от любопитството си. То има силата да ви отведе до нови непознати места и да ви предложи хиляди възможности. Всеки ден си припомняйте, че пред вас има цял свят за изследване. Бъдете любопитни за всичко. Копирайте ентусиазнам на малките, които приемат, виждат, опитват и докосват нови и нови неща. 

16. Прощавайте от сърце! Също както децата, не таете гняв в сеже си. Макар и да се карат за някоя играчка в даден момент, в следващия те се прегръщат и целуват сякаш нищо не се е случило. Прощавайте и забравяйте бързо, също като тях! 

17. По-честичко си позволявайте да влизате във вихъра на фантазията. Малките деца могат да прекарат часове, единствено забавлявайки се с любимата си играчка и малко доза въображение. Позволете си да откривате нови неща не само за себе си, но и за света около себе си.

18. Бъдете смели и рискувайте! Бъдете като тях - точно както когато се научават да карат велосипед, когато изпълнени с доверие, погалват непознато животно, което виждат за първи път. Животът не е съвършен, но е твърде кратък, за да се страхуваме и отлагаме! Дори и да се препънете, поне ще знаете, че сте опитали, нали така? "Човек не може да открие нови океани, ако няма смеостта да загуби полезрението си от брега" - Андре Жид.