„Обожавам да уча. До средата на 20-те ми години учех без никакво прекъсване, а сега, когато съм на 28 г., преподавам „Социология” в един колеж. Но със завършването на летния семестър, се запитах за уроците, които така и не научих през 20-те години, които прекарах в училище.

Въпреки всички незаменими знания, които научих в училище, всъщност най-важният учител в живота ми е хроничната болест, с която трябва да живея всеки ден. Тя често ме кара да забавя темпото и да се замисля за някои житейски въпроси...

И така... ето ги и моите 21 житейски урока, които не научих в училище:

1. Бъди мила. Никога не знаеш през какви вътрешни битки преминава даден човек. Не е нужно да вгорчаваш живота му допълнително.

2. Опитай се да направиш нечий ден по-добър дори да не ти е „удобно”. И двамата ще спечелите от тази постъпка.

3. Бъди състрадателна към всеки, независимо как се държи. Наранените хора нараняват останалите.

4. Прощавай. Да дадеш прошка не означава, че се примиряваш със стореното и го приемаш за нормално, но по този начин ще се освободиш от негативните емоции, които тровят ума, тялото и духа ти.

5. Това, което ще остане след теб, е начинът, по който си накарала другите да се чувстват, и какво впечатление си оставила у тях.

6. Лоши неща се случват и на добрите хора. Открий уроците, които се крият в тежките моменти.

7. Плачи повече. След това ще се почувстваш много по-добре.

8. Наслаждавай се на пътуването. Толкова сме фокусирани върху крайната цел, че пропускаме малките чудеса, които се случват по пътя към финала.

9. Грижи се за връзките си. В края на живота си никога няма да кажеш: „Иска ми се да бях работила повече”. Вместо това ще си кажеш: „Иска ми се по-често да им бях казвала, че ги обичам.”

10. Не изпускай възможност само защото си уплашена. Използвай страха си като компас. Нека той те насочва към „мястото”, на което ще израснеш най-много.

11. Отнасяй се с другите така, както искаш да се отнасят с теб.

12. Бъди приятелка със самата себе си. Отнасяй се със себе си така, както се отнасяш с хората, които цениш. Много често ние самите сме най-големите си врагове.

13. Забавлявай се повече.

14. Бъди благодарна. Не само заради големите неща в живота ти, а и заради малките – бъди благодарна за всичко.

15. Живей в настоящето. Миналото е зад теб. Бъдещият момент още не съществува. Планирай бъдещото си, но не впрягай цялата си умствена енергия и времето си в него, иначе ще пропуснеш какво се случва сега.

16. Здравето ти е основата, върху която се гради целият ти живот. Ако основата е слаба, всичко се разпада. Още днес заздрави основата си.

17. Промяната е нещо хубаво. Тя разширява възможностите ти.

18. Ако имаш възможност да изпиташ безусловната любов, която може да ти даде едно животно, възползвай се.

19. Забави. Не бързай. Животът е по-приятен, когато го живеем на бавни обороти.

20. Не се опитвай да променяш хората. Вдъхновявай ги със собствените си постъпки.

21. Учим, благодарение на грешките си. Просто се опитай да не повтаряш едни и същи грешки отново и отново.”

 Мария Муни