Да си родител е много трудна работа и понякога се налага да сте по-сурови в името на децата си. Някой ден ще са ви благодарни за следните уроци.

1. Как да работят

Няма безплатен обяд и децата ви трябва да го знаят и да помага в дома ви. Научете ги какво е то труд. Всеки човек се нуждае от това.

2. Сами да си купуват нещата

Едно е да работиш, съвсем друго е да изкарваш пари и да ги харчиш разумно. Научете децата си как да работят с парите и никога няма да имат кофти заем или да харчат безразсъдно. Трябва да знаят, че не е добре да си купят най-новия телефон, ако това ще ги остави без пари.

3. Вещите ти не те определят като човек

Няма значение какво притежаваш. Важно е какъв точно човек си. Колата не прави човека.

4. Не си център на Вселената

Научете ги, че трябва да споделят с останалите. Ако имате две деца, научете по-голямото, че трябва винаги да мисли за по-малкия и да оставя от сладките и за него. Всички са важни и никой не е приоритетен. Не трябва да правят грешката да поставят винаги себе си на първо място.

5. Да виждат какво трябва да се направи и да го правят

Не трябва да бъдат мързеливци и мърлячи. Извиненията са нещо плоско, от което никой не се нуждае. Оправданията също. От малка възраст децата трябва да се учат да си вършат задачите, без дори да са били помолени. Синът, който се сеща, че пълната мивка с чинии трябва да бъде изпразнена, някой ден ще бъде баща и така ще се справя по-лесно със задълженията си. Така ще ги възпитате да бъдат отговорни, което ще им бъде изключително полезно в живота.