Безспорно да бъдеш родител е най-трудната професия, с която повечето от нас ще се сблъскат. Когато е хубаво, е наистина хубаво, но когато е лошо – о, тогава е наистина тежко. Ако не се тормозите за нещо, което детето ви е казало, то се тревожите дали хапват достатъчно или дали имат добри приятели или дали са наистина щастливи.

Често казваме, че родителството щеше да е наистина лесно, ако идваше с инструкции. Но от нас зависи да ги напишем в процеса. И да, ще допускате грешки – всеки родител го прави – но това не означава, че не сте подходящи за работата. Всъщност не е така – вие сте много по-добри, отколкото си мислите. Не вярвате? Четете нататък.

1. Децата ви са облечени за училище. Може да носят остарелия си анцуг и неподходящи обувки, но не са голи и боси и това е най-важното.

2. Познавате приятелите на децата си. Знаете на кого да се обадите, когато детето ви има нужда от приятел. Знаете с кого не бихте искали да общуват. Знаете и кои ще им останат приятели за цял живот.

3. Отделяте време за себе си. Независимо дали ходите на курс, който обичате, говорите по телефона с приятел в друг град или гледате риалити програми, имате време да се насладите на нещата, които обичате.

4. Знаете, че „супермайката” се преструва. Никоя майка не е перфектна. Това е просто театър.

5. Осъзнавате, че нямате представа какво правите. Никой от нас няма, така че не сте сами. Но децата са гъвкави и ще оцелеят, докато ние се учим в движение.

6. Знаете, че да разглезвате децата си прекалено, не е добре. Хлапето ви не се нуждае от последните технологии, скъпи маратонки или билети за концерт на Кейти Пери, за да има страхотно детство.

7. Имате приятелки-майки. Може и да не са най-добрите ви приятели, но винаги можете да вземете пример (добър или лош) от тях.

8. Знаете, че сте родител на детето си, а не негов приятел. И знаете защо е важно да правите разликата.

9. Вие поставяте границите. Но знаете кога да ги престъпите, ако това означава, че всички ще са щастливи.

10. Съмнявате се в решенията си. Постоянно проверявате уменията си да бъдете майка, чудейки се дали няма по-добър и по-лесен начин, защото все още се учите и сте отворени към нови идеи.

11. Гордеете се с успехите на детето си. Да, трудно им е понякога, но когато вашето дете успее, вие се гордеете, знаейки, че вие сте му помогнете да извърви тежкия път.

12. Знаете, че някои неща са отвъд вашия контрол. И независимо колко се опитвате, детето ви ще трябва да се научи да пада, за да знае как да се изправи после.

13. Доверявате се на интуицията си. Наречете го майчински инстинкт или интуиция, но знаете, че може да му се доверите повече, отколкото на последната популярна книга за родители.

14. Целувките ви лекуват раните по-добре от всички лепенки, които можете да купите от магазина. Или поне докато хлапето ви стане на 6.

15. Научили сте се как да заглушите и най-гръмогласния си критик. А най-вероятно това сте самите вие.

16. Научили сте, че най-трудната част от това да бъдеш родител, е да молиш за помощ. А ако решите да го направите, всичко става много, много по-лесно.

17. Научили сте, че слушането е важно колкото говоренето – дори понякога и по-важно. Особено когато детето ви е тийнейджър.

18. Научили сте се да държите езика си зад зъбите. Не е нужно винаги вашата дума да е последна.

19. Макар и да правите планове, се справяте и с отклоненията. Да, може и да се паникьосвате вътрешно, когато плановете ви се променят в последния момент (чао, следобедна дрямка!), но сте научили, че да бъдеш родител е доста непредвидимо занимание.

20. Децата ви се чувстват в безопасност, обичани и защитени, когато сте наоколо. Защото в крайна сметка това е всичко, което искат от вас.