Ние възрастните не приемаме игрите сериозно. За нас играта не е толкова важна, колкото работата. Но за едно дете, играта е толкова важна, колкото възпитанието. Ако се загледаме внимателно, ще видим, че игрите с деца учат на някои наистина важни уроци – уроци, които няма да е зле и възрастните да си припомним. Вижте кои са те: 

1. Не следвайте утъпканата пътека

Кога беше последният път, в който видяхте дете да чете инструкциите към играчка, преди да разкъса опаковката й? Децата не следват специални инструкции за това как „трябва“ да си играят с играчките. Те се доверяват на инстинктите си и намират свои креативни начини, независимо колко се отдалечават от правилата – урок, който много от нас възрастните, трябва да си припомним, когато сме в нова ситуация.

2. Можем да се наслаждаваме на живота и преди да постигнем целите си

Децата никога не чакат играчката да бъде напълно сглобена или всичките й аксесоари да бъдат на място, за да се забавляват с нея. Всъщност те се наслаждават на целия процес толкова (а понякога и повече!), колкото и на крайния продукт – урок, който възрастните сме забравили с времето. Винаги очакваме следващото повишение, следващата голяма къща, следващата голяма кола и така нататък, но всъщност имаме само един живот. Затова трябва да ценим пътуването толкова, колкото и постиженията – ако не и повече.

3. Счупените неща могат да бъдат поправени, нужни са само тиксо и време, за да закрепим парченцата отново

Децата са едни от най-добрите гурута за съветите във връзките. Както всяко дете, обичащо играчките, ще ви каже, счупените играчки не трябва да бъдат изхвърляни. Те винаги могат да бъдат поправени и спасени. Нуждаят се само от малко лепило, малко любов и известно време, за да проработи магията и отново ще станат цели. За възрастните самосъхранението и егото са по-важни и затова бягаме от важните връзки и приятелства – единствено защото понякога се сблъскваме с неприятности.

4. Нищо не е изцяло черно или изцяло бяло

В детския свят, супергероите могат да се провалят, а суперзлодеите могат да се извинят, когато прескочат границата. Понякога суперзлодеите обличат наметалата, а супергероите стават лоши.

Животът е същият и нищо не е безусловно. Добрите не са единствено добри, лошите не са единствено лоши, а невероятна и уникална смес от двете. Лесно е да виждате красотата в черното или бялото, затова и обичаме да разграничаваме двете по отношение на хората. Но да можем да се насладим на сивия цвят е нещо, на което може да се научим, ако гледаме как децата играят.

5. Не се притеснявайте да помолите за помощ

Като възрастни, ние сме убедени, че тежестта на целия свят трябва винаги да пребивава на изтощените ни рамене, без значение от нищо. В края на краищата, това е да си възрастен. Но в света на децата, това правило не се прилага. Ако нещо не се получава, молиш за помощ - точка. Без колебания, без съмнения, без проблеми със самочувствието. И когато получат помощ, те показват благодарност, ако не с думи, то с очи и с действия. Простичко е. Иска ми се да можеше да бъде същото и в света на възрастните.

6. Всеки получава своя ред

В детския свят, след като се насладите на времето си в светлината на прожекторите, се подреждате на опашка в края на линията и чакате следващия си ред. Понякога нетърпеливо, понякога неохотно, но все пак чакате. Не се предреждате и не се бутате напред.

Споделянето е просто упражнение по самоограничение, което децата ни демонстрират всеки ден по време на игра, нещо, което сме склонни да пренебрегваме в нашето състезание да напредваме във всяка сфера на живота.

7. Експериментирайте, прощавайте за бъркотията и продължавайте напред

Ако бъркотиите се създават по време на игра, то те вече са изпълнили целта си. Почистете, простете и продължете напред. Лесно е. Ако можеха само възрастните да научат този ценен урок, докато наблюдаваха играта на децата.
Толкова се тревожим да не сбъркаме и да поемем рискове, че не живеем живота си напълно. И ако поемем шанса и се объркаме, се самобичуваме дълго и се свиваме в черупката си, обещавайки да не пробваме отново. Ако можехме да прощаваме толкова лесно, колкото децата за грешките, които самите ние сме допуснали, докато сме поемали рискове.

8. Понякога животът е нечестен, но в това няма лошо

Кулите от кубчета се сриват, замъците от конструктор се разпадат, разлятата боя унищожава шедьоврите - игрите са изпълнени с толкова много несправедливи ситуации. Проливат се сълзи, гневът и безсилието обземат всички. Но почти винаги след разочарованието, децата отново се завръщат към кулите от кубчета, замъка от конструктор или боята и статива, като че ли проблемът никога не е съществувал. Животът продължава, продължават и те. Трябва да го правим и ние.

9. Малките неща в живота са толкова ценни, колкото и големите

Децата никога не правят разлика между малки и големи играки по време на игра. Това коя вещ им е любима не се определя от това колко струва или колко голяма и красива е. Простички неща като балони, сапунени мехури, лед и дори картонена кутия им дават същото удоволствие, колкото влакчетата и количките.
Като възрастни често забравяме магията на малките неща и малките моменти в блясъка на големите вещи и грандиозните моменти. И двете са важни, без съмнение, но когато премахнем блясъка, можем да бъдем изненадани от това, което ценим най-много.

10. Пътят към щастието и удовлетворението не е прав и лишен от препятствия

Кога беше последният път, в който седнахте да играете с децата си и в крайна сметка правихте това, което си мислехте, че ще правите? Плановете се изменят, посоките се променят, а животът се отклонява на различни страни, но в крайна сметка, вие сте щастливи, понякога повече, отколкото бихте могли да си представите. Трябва да помним този урок следващия път, в който животът ни удари с крива топка. Защото кривите линии са красиви, тъй като се намират там, където животът наистина се случва.