През 1989 г. един личен телефонен разговор с принцесата на Уелс се превръща в най-големия скандал, наречен "Squidgygate". Споделяме подробностите за него днес.

Когато Даяна Спенсър става част от британското кралско семейство, милиони фенове по света започват да следят подробностите от личния ѝ живот, а журналистите я следват по петите. Между другото, самата принцеса на Уелс често разкрива подробности от живота си, а разговорът ѝ с Мартин Башир през 1995 г. предизвиква ефекта на експлодираща бомба.

Много фенове на принцеса Даяна били сигурни, че именно интервюто с Башир е причинило окончателния разрив в отношенията между бившата съпруга на принц Чарлз и британското кралско семейство, но всъщност в тъжната история на принцесата на Уелс има бил много по-сериозен инцидент, който отчасти коствал нейната репутация.

В навечерието на Нова година през 1989 г. принцеса Даяна, заедно със семейството и съпруга си, били в Сандрингам. Традиционните приготовления за празника бил прекъснати от телефонно обаждане и съпругата на принца на Уелс отива в друга стая, за да разговаря със стария си приятел Джеймс Гилби.

Даяна и Джеймс се срещнали през 1979 г. и с течение на годините познанството им прераства в силно приятелство. Затова принцесата на Уелс не се поколебава да обсъжда с него личните си проблеми и да споделя преживяванията си. Точно това се случва по време на телефонния им разговор през 1989 г. - Даяна се оплаква от трудни отношения с членове на британското кралско семейство, говори за Чарлз, оплаква се от самота и разкрива подробности от личния си живот. Джеймс Гилби от своя страна подкрепил и утешил приятелката си, използвайки сладки прякори и я наричал „мила“, "уязвима" и "мека".

Принцесата на Уелс била сигурна в своя приятел и не се страхувала, че нещо от това може да стане публично, но именно този разговор става причина за мащабен скандал в пресата, който шокирал не само членовете на британското кралско семейство, но и самата Даяна.

Факт е, че, както се оказва по-късно, този интимен разговор бил записан - според официалните данни бившият банков служител по някакъв начин се е свързал с телефонната линия на съпругата на принца на Уелс и е запазил записа, за да го продаде по-късно на пресата. Престъпникът предложил записаните подробности от личния живот на принцеса Даяна на „The Sun“ и купува записа, но без да го публикува.

В този момент неприятната история можела да приключи, но скоро се появява друг запис на същия разговор - този път личните тайни на принцеса Даяна били продадени от жена на име Джейн Норгроув, която също успяла да се свърже към телефонната линия.

Записът попаднал в „Daily Mail“ и „National Enquirer“, последван от второ публикуване през 1992 г. Това събитие се превръща в един от най-големите скандали, включващи членове на британското кралско семейство - пресата публикува все повече и повече подробности за връзката между Даяна и Джеймс, журналисти предлагали на читателите си да слушат пълния запис на разговора им срещу заплащане, а обществото бързо нарекло това събитие "Squidgygate".

Принцеса Даяна била ужасена да научи за случилото се, но скандалната новина скоро била забравена благодарение на принц Чарлз - няколко месеца по-късно медиите получават запис на телефонен разговор между принца на Уелс и Камила Паркър-Боулс, и този разговор съдържал много по-откровени подробности за връзката им.

„Squidgygate“ бе припомнен отново през 2008 г., когато бившият бодигард на принцеса Даяна Кен Уорф казва, че записът не може да е направен от случайни престъпници. „Мисля, че Даяна беше следена, тя самата често говореше за това. Това не може да е съвпадение – разговорът може да е записан от Тайните служби с надеждата някой любопитен фен да продаде записа на медиите. И това се случи“, твърди Уорф.