"Скъпи майки, отглеждайте жени, не кифли". За заглавието на този текст ме вдъхнови отговорът на една майка под преводна статия, която публикувах преди ден. Статията беше посветена на неспособността на майките да отглеждат истински мъже, а не мамини синчета.

Е, аз съм жена, която, от своя страна, искам да призова към следното: "Скъпи майки, отглеждайте жени, не кифли".

Защо днес се смята за модерно да се отглеждат момиченца, които още от съвсем малки са лакирани, фризирани и обличани като големи от техните майки?! Като големи "кифли", имам предвид. 

Защо лишаваме децата от най-хубавото - от детството им? Защо им позволяваме да си изграждат за свои идоли фолк певици? Защо не ги напътстваме в това да различават стойностното от фалшивото? 

Може би защото ние самите сме забравили как да го правим. Може би защото сме забравили, че истинската жена не се създава с грим, лъскави дрешки и лачени обувки. Може би защото сме забравили, че истинската жена се създава, когато се махне всичко това...

Защото има истински мъже. Има мъже, които търсят истински жени. За истински връзки. И истински живот.

Но жените днес, младите жени, не търсят истински мъже. Твърдят, че ги търсят, но не е така. Младите жени днес търсят "лошите момчета". Опасните момчета. Труднодостъпните момчета. Момчетата, които никога няма да се държат с тях като истински мъже.

Кой е виновен? Времето? Обществото? Или семейната среда? Вероятно от всичко по малко.

И все пак си мисля, че, ако майката не се държи като "кифла", ако не поощрява такова поведение в дъщеря си, ако й показва, че в живота има по-важни неща от кафето с т.нар. приятелки от фитнес клуба, от часа за маникюр или от СПА процедурата за разкрасяване, ако й обясни, че истинският мъж най-често не кара скъпа кола, а такава, която е купил на старо, и че най-често не прави безумно скъпи подаръци, а показва любовта си с дребни, ежедневни жестове, ако й покаже, че не е важно дали имаш последния модел телефон, а дали имаш на кого да се обадиш, когато сърцето ти е самотно, ако я учи да се бори, да се развива, да се съревновава със самата си, ако я учи да е истинска и да търси истинското, ще й помогне да срещне истинския мъж, който търси нея. Защото знаете какво казват: подобното привлича подобно.

Така че, скъпи майки, ако не искате дъщерите ви да се занимават с мамини синчета, спрете да отглеждате кифли. Отглеждайте жени. При това истински!