Тази рецепта е забавно извинение да използваш мини формичките за мъфини, които стоят скрити в шкафа. Настърганият кокос оформя коричката в тази изкушаваща рецепта за мини тарталети. Обвивката им е хрупкава по краищата, но сърцевината е подобна на макарон.
А ето и как да си направиш тези вкусни тарталети.
Необходими продукти:
- спрей за готвене
- 2 големи яйчни белтъка
- 1 ¼ чаши неподсладен нарязан кокос
- 1 ч. л. екстракт от ванилия
- 2 с. л. кленов сироп, разделен
- ½ ч. л. фино смляна морска сол, разделена
- 55 гр. натурален шоколад, нарязан
- ½ чаша масло от слънчогледово семе или фъстъчено масло
- 1 с. л. неподсладено какао
- 1 с. л. вода
- ¼ ч. л. морска сол
Начин на приготвяне:
Загрей фурната до 180° C. Напръскай 20 от формичките за мъфини със спрей за готвене. Разбий белтъците в голяма купа, докато станат пенливи за около 30 секунди. Добави кокос, ванилия, 1 супена лъжица кленов сироп и ¼ чаена лъжичка морска сол и бъркай, докато се смесят добре. Сложи около 2 супени лъжици смес във всяка формичка и натисни равномерно с гърба на чаената лъжичка по дъното и страните ѝ. Печи в предварително загрятата фурна, докато ръбчетата станат златисто кафяви, а центърът изсъхне за около 15 минути.
През това време разтопи шоколада на водна баня за около 1 минута – спирай и разбърквай на всеки 30 секунди, за да няма бучки. Смеси маслото, какаото, водата, оставащата 1 супена лъжица кленов сироп и ¼ чаена лъжичка морска сол, докато се получи хомогенна смес. Прехвърли я в пластмасово пликче с цип, изрежи малка дупка в единия ъгъл и сложи от шоколадовата смес в охладените основи на тарталетите. Поръси с морска сол. Тарталетите могат да се направят 1 ден предварително. Съхранявай ги на стайна температура.
Вкусни са, нали?