„Срещнах любовта на живота си на 17 г., когато и двамата работехме във верига за бързо хранене. Отначало тя ме мразеше... тогава бях арогантен всезнайко. След няколко месеца станахме приятели, а след това започнахме да излизаме. След един месец връзка я попитах дали ще се омъжи за мен. 5 месеца след първата ни среща вече бяхме женени. А днес сме женени от 16 г.

Имали сме своите добри моменти, но бракът никога не е само радост, веднъж дори се разделихме за 6 месеца. Във всяка връзка има спадове поради различни фактори, но постепенно осъзнах каква е  причината за нашите проблеми: Аз не изпълнявах брачната си клетва.

Не е достатъчно да казваш на някого, че го обичаш. Действията ти са тези, които говорят. Ето ги и моите 12 начина да покажа на съпругата ми, че я обичам:

1. Избирам да я обичам всеки ден, независимо от настроението ми

Имало е много моменти, в които не съм бил в настроение да бъда любящ съпруг, но съм ги преодолявал. Целувал съм я сутрин. Говорил съм с нея. Флиртувал съм с нея по цял ден чрез смс-и. Когато осъзнаете, че любовта е избор, ще съберете достатъчно сили да преборите онези натрапчиви чувства, които понякога ви карат да се откажете от любовта.

2. Заглеждането е същото като докосването

Осъзнах, че заглеждането е доказателство, че искаш нещо повече. Взел съм решението да не гледам другите жени по начина, по който гледам жена си. Привлекателните хора са навсякъде. Естествено е да погледнеш, но има разлика между поглеждане и заглеждане, изпълнено с похот. Единствените похотливи погледи, които хвърлям, са към жена ми.

3. Не храня нереалистични представи за секса и любовта

Няма сега да критикувам порното. Но нездравословните представи за любовта, насаждани ни от порното и популярните филми, могат да изкривят перспективата ви и да ви объркат. Не пълнете ума си с идеи, които ще съсипят любовта ви. Трябва да осъзнаете, че тези филми са просто за забавление и не очаквайте връзката ви да ги копира.

4. Не позволявам на егото ми да диктува решенията ми

Твърде често реагирам твърде бързо и си патя от това. Съпругата ми е приятелка с мъже. Случвало се е егото ми да бъде засегнато, защото си мисли, че трябва аз да съм единственият мъж в живота ѝ. Трябваше да се науча, че невсичко в брака се върти около мен. Да взимате решения, водени от гордостта ви, винаги е грешната стратегия.

5. Слушам

Тази седмица леля ми почина. Жена ми беше много близка с нея и говореше за погребението в Уинсконсин (ние живеем в Мауи). Чух я от какво има нужда, затова купих билети за Уинсконсин, без да я питам.

6. Позволявам си да бъда уязвим

Присъщо ми е да крия всички чувства в себе си, особено когато имам проблем. Трябваше да се науча да съм открит, за да заздравя връзката ни. Сега мога открито да говоря за чувствата си, независимо колко е плашещо, а съпругата ми ме изслушва и подкрепя. Това ми помага да анализирам чувствата си.

7. Поддържам се здрав

През по-голямата част от брака си бях с наднормено тегло. Това влияеше на увереността ми. А няма нищо по-секси от уверен човек. Освен това, ако искате да живеете дълго заедно, трябва да поставите здравето си на първо място.

8. Споделяме мечтите си и ги преследваме заедно

Доставях хляб в продължение на 12 г. и мразех работата си. През 2011 г. казах на съпругата ми, че искам да изпълня мечтата си да стана писател. Тя ме подкрепи по пътя към целта. Да преследваш мечтите си и да подкрепяш любимия си е невероятен начин да се сближите.

9. Откривам нови начини да я изненадвам

С отслабването ми и с непрекъснатото ми самоусъвършенстване как да бъда по-добър съпруг съм показал на жена ми колко важна е любовта за мен. Сексът е важна част от връзката ви. Никога не се превръщайте в самодоволен и незаинтересуван любовник.

10. Никога не губя тръпката, присъща за медения месец

Фазата „Меден месец” е кратка част от вашата връзка, но това не означава, че не можете да пресъздадете тръпката, отново и отново, чрез сексуалния ви живот, чрез различни приключения и чрез начина, по който общувате. Съпругата ми и аз отделяме време за срещи.

11. Уважаваме личното си пространство

Отсъствието на някого, при правилните обстоятелства, може да засили любовта. Аз и съпругата ми сме осъзнали, че понякога имаме нужда от малко време за себе си. То може да се изразява в спокойно време насаме, срещи с приятели или бизнес пътуване за няколко дни. Раздялата за кратко не означава край на връзката ви. Всъщност дори може да я заздрави.

12. Не забравям малките неща

Правил съм много неща, с които да омая съпругата си – отварял съм вратата на колата за нея, издърпвал съм стола ѝ, за да седне. И все още ги правя. Това, че сте заедно от дълго време, не означава, че трябва да спрете да полагате усилия.

Аз не просто обещавам, аз действам. Показвайте любовта си и се събуждайте решени да обичате. Полагайте дори малки усилия, но постоянно. Правете разлика между здравата връзка и обречената.”

 Киманзи Констабъл