Този четвъртък, 1 декември, в зала „България“ ще бъде изнесен първият концерт в света в памет на прочутия сър Невил Маринър - създател на легендарния оркестър Сейнт Мартин ин дъ фийлдс, музикант преживял 77 години от своя живот на сцената и в звукозаписното студио сред огромен успех, и оставил за поколенията повече от 600 записи от цялата музикална съкровищница.

Концертната програма „Принцовете на романтизма“ ще прозвучи в присъствието на семейството на сър Маринър, под палката на маестро Стивън Барлоу и със солист именитата пианистка Мария Принц ще прозвучи без промяна програмата, която беше планирано в тази вечер да дирижира самият той.

Програмата на концерта е съставена от три представителни за романтичната епоха и за своите велики автори произведения: Феликс Менделсон-Бартолди - Увертюра „Спокойни води и щастливо плаване“; Роберт Шуман – Концерт за пиано и оркестър в ла минор, както и Йоханес Брамс – Симфония № 2.

Билети на касата в зала „България“ и в OMV и мрежата на Еventim.bg.

Допълнителна информация:

Програмата „Принцовете на романтизма“

Увертюрата на Менделсон е превод на поезията на Гьоте, който е гостувал в дома на семейство Менделсон,эна езика на музиката Тя, и особено бавното й встъпление, е сред стряскащо прекрасните шедьоври на младия композитор.

Концертът на Роберт Шуман развива лирическата линия в жанра, която по-късно Едвард Григ продължава в своя клавирен концерт. В него наблюдаваме единство от наситени и насочени сили, един завършен музикален микрокосмос. Основната му тема се издига към кулминационната си точка, след това постепенно се уталожва в бавно слизане, отвеждащо до завършека  в една съвършена крива.

Втора симфония на Йоханес Брамс съдържа неповторима смес от вглъбеност, особена ведрост, трохички виенска елегантна, небрежност, внезапни закачки, титанични подеми, меланхолични пропадания, ненатрапчива изобретателност и плавност. За тази симфония пресата от онази епоха казва: „ Втората симфония сияе като слънце и за познавачите и за любителите, сгрявайки ги, тя принадлежи на всички, които копнеят за хубава музика“.

Стивън Барлоу е английски диригент с международна кариера. Още от ученическите си години той се слави като изключително надарен и блестящ музикант. В момента е артистичен директор на Фестивала в Бъкстон. Бил е артистичен директор на Операта в Белфаст и на Филхармонията в Куинсланнд. Запова да учи пиано на 5, флейта на 9, валдхорна на 13 и перкусии на 14 г. и сам твърди, че преди да стане един от най-именитите оперни диригенти на своето поколение, е имал период, в който е мразел операта.

Мария Принц е забележителна пианистка, дъщеря на Константин Илиев и дългогодишна сценична партньорка и семеен приятел на сър Невил Маринър. На нея българската публика дължи двете си срещи с този световен диригент. След полученото в Берлин и Виена музикално образование, нейната солистична кариера я отвежда в най-големите зали на света – Карнеги Хол, Куин Елизабет хол, Концертхаус Виена и пр. и я среща на сцената със световни музиканти като Волфганг Шулц, Дитер Флури, Андрю Маринер, Филип Кюпер и певците Красимира Стоянова и Матиас Гьорне.