Всички обожаваме съвети и хитрини, които правят готвенето по-лесно. На пазара има вече сготвени и замразени зърнени култури, които намаляват времето за готвене, но могат да ни излязат скъпичко. Затова ти предлагаме сама да замразиш зърнените култури, спестявайки време, пари и калории.

Хубавото на тази идея е, че ти сама можеш да прецениш какви зърнени култури и в какво количество да използваш. Ние ти предлагаме да заложиш на пълнозърнести култури – кафяв ориз, киноа, фаро, просо или ечемик.

Сготви само зърнената култура, в бульон или със свежи подправки. Остави я да се охлади напълно. Разпредели я в отделни надписани пликчета, можеш да я разделиш на различни порции – половин чаша, 1 чаша, 2 чаши и т.н. Постави ги хоризонтално във фризера, за да спестиш място и за да се сготвят по-бързо след това.

Когато си готова да изядеш замразената зърнена култура, извади контейнерите от фризера. Сложи съдържанието в купичка и я размрази в микровълновата или го сипи в малка тенджерка и го стопли на котлона. Можеш да добавиш зърнената култура и към друго ястие, докато още го приготвяш.

С тази идея ще спестиш време, защото е въпрос само на няколко минути да завършиш желаното ястие.

В следващата таблица можеш да видиш точно колко калории има във всяка пълнозърнеста култура: