Млякото е чудесен източник на хранителни вещества, здравословно е за костите и има още повече ползи, ако го пиете, преди да заспите. Например, може да ви помогне да заспите по-бързо и спокойно, без да се събуждате посред нощ и дори да увеличите загубата на тегло!

Смятаме, че пиенето на вкусна чаша мляко преди лягане е наистина лесен начин да направим живота си малко по-здравословен, така че определено ще го изпробваме!

Млякото има съединения, които могат да подобрят качеството на съня

Няколко проучвания върху хора и животни показват, че пиенето на мляко може да доведе до по-добър сън. Млякото съдържа триптофан и мелатонин, които могат да ви помогнат да заспите по-лесно и по-бързо. Триптофанът играе важна роля в производството на серотонин, който от своя страна повишава настроението ви, може да ви помогне да се отпуснете и също така действа като предшественик на мелатонина. Мелатонинът помага за регулиране на циркадния ритъм и подготвя за сън. Изследванията показват, че приемането на добавки с мелатонин и триптофан може да намали тревожността и депресията, които могат да се влошат около времето за сън.

Млякото е чудесен източник на протеини

Ако вечеряте твърде рано преди да заспите, може да имате проблеми със съня през цялата нощ. Ако искате да избегнете събуждането посред нощ, защото стомахът ви ръмжи от глад, опитайте да пиете мляко преди лягане.

Има психологически аспект на пиенето на мляко преди лягане

До известна степен пиенето на мляко преди лягане може да ви помогне да заспите, защото това се превръща във вечерен ритуал, който ви помага да се отпуснете и да се подготвите за лягане. Друга теория е, че топлото мляко би могло да ви напомни за пиене на мляко преди лягане като дете, което може да върне добри спомени и да има успокояващ ефект.

Може да ви помогне да отслабнете

Ако направите пиенето на мляко свой ритуал, който ви помага да заспите и това работи, то може да ви помогне при отслабване. Лошото качество на съня може да ви накара да качите излишни килограми, така че подобряването му ще да ви помогне да се върнете към нормалното си тегло. Тъй като млякото също е пълно с хранителни протеини, е добър заместител на хапванията късно вечер, което също може да доведе до напълняване.

Може да увеличи чистата мускулна маса

Млякото съдържа протеини, наречени казеин и суроватка. Няколко проучвания показват, че консумацията на казеин и суроватъчен протеин вечер може да увеличи синтеза на мускулни протеини през нощта. Имайте предвид обаче, че може да имате непоносимост към лактоза и да не го осъзнавате. Някои от симптомите включват подуване на корема, газове и спазми.

Пиете ли мляко, преди да си легнете? Студено или топло го предпочитате? Помага ли ви да заспите?